Izraelske obavještajne službe pridružile su se optužbama SAD-a da je Iran u četvrtak izvršio napade na dva naftna tankera u Omanskom zaljevu, objavio je izraelska televizija tijekom vikenda, navodeći visoke obavještajne dužnosnike.

Iranci su u napadu koristili mine i torpedo, javlja Times of Israel pozivajući se na izraelski Channel 13.

Na jednom od brodova uočeni su magnetne mine, što je tek tako navelo SAD na zaključak da Iran stoji iza napada. Američka vojska objavila je snimke koje navidno pokazuju da je iranska revolucionarna garda uklonila jednu od neeksplodiranih mina.

Oglas:

        

Jedan američki dužnosnik također je izjavio CNN-u da su iranske snage u Omanskom zaljevu nekoliko sati prije napada uočile američki dron i ispalile raketu zemlja-zrak na njega.

Prema riječima dužnosnika, projektil je promašio dron i pao u vodu.


Netanyahu: „Izrael ima dokaze da Iran razvija nuklearno oružje“


Predsjednik Donald Trump u petak je nazvao Iran „nacijom terora“. Rekao je da je napad ispisan riječju „Iran“ i da islamska republika „stoji iza toga.“

Znaš da su to učinili zato što vidiš brod,“ rekao je Trump. „Valjda jedna od mina nije eksplodirala i vjerojatno na sebi nosi natpis Iran.“

„Vidjeli ste brod noću, uspješno pokušavajući skinuti minu – i to je bilo prokazano,“ rekao je.


Izrael godinama negirao, Powell potvrdio: Izraelsko nuklearno oružje usmjereno prema Teheranu


Državni tajnik Mike Pompeo izjavio je u četvrtak kako „neisprovocirani napadi predstavljaju jasnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, što je očiti napad na slobodu plovidbe i neprihvatljiva kampanja eskalacije napetosti od strane Irana.

Velika Britanija je također priopćila kako je zaključila da je Iran odgovoran za napade.

Naša vlastita procjena nas navodi na zaključak da odgovornost za napade gotovo sigurno leži na Iranu. Ovi najnoviji napadi temelje se na obrascu destabiliziranja iranskog ponašanja i predstavljaju ozbiljnu opasnost za regiju,“ izjavio je britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt u petak.

Iran poriče bilo kakvu umiješanost i optužuje SAD, Izrael i Saudijsku Arabiju za sudjelovanje u zavjeri i „sabotažu diplomacije.

SAD nikad nije prezao pred „false flag“ operacijama kako bi isprovocirao i opravdao svoju agresiju diljem svijeta. Dugogodišnje huškanje na ratni sukob od strane Izraela itekako naglašava takav scenarij.