Židovi iz čitavog svijeta na osnovu dokazanog rasnog židovskog porijekla imaju pravo tražiti državljanstvo u „svetoj zemlji“. Unatoč činjenici da Zakon o povratku aneksom iz 1954. brani ulaz „osobama s kriminalnom prošlosti koji bi mogli ugroziti javnu dobrobit,“ dokazano je da pedofili židovskog porijekla nemaju problema s tim.

Izrael postaje sigurno utočište za pedofile zbog jedinstvene mogućnosti dostupne svim Židovima iz bilo kojeg mjesta na svijetu da se tamo usele“, ispričao je za The Independent Manny Waks, žrtva zlostavljanja i osnivač skupine za pomoć zlostavljanoj djeci Kol V’Oz.

To pruža relativno učinkovit i djelotvoran način izbjegavanja pravde drugih zemalja. Također pruža utočište onima koji su već osuđeni,“ dodaje Waks.

Godine 2015., rabin Yakow Horowitz putem Twittera je objavio da se osuđeni seksualni napasnik smjestio u gradu Har Nof, te ga usporedio s teroristom. Dotični ga je tužio zbog klevete, a proces još traje.

Izrael je toliko siguran za pedofile i druge seksualne zlostavljače da primjerice učiteljica Malka Leifer iz židovske škole u Australiji, za kojom je u izdana tjeralica zbog 74 kaznena djela seksualnog zlostavljanja djece, još nije izručena kako bi joj se sudilo. Nju je od progona navodno spasio zamjenik ministarstva zdravstva u Izraelu.

Organizacija Jewish Community Watch tvrdi kako se u njihovoj bazi nalaze imena 32-oje židovskih pedofila koji su se vratili u Izrael tijekom posljednjih 10 godina, bježeći od pravosudnih organa drugih zemalja.

Tu je navodno još 12-ero pedofila koji su se preselili u druge zemlje iz istog razloga.

Važno je istaknuti da iako postoje određene provjere kaznenih djela kao dio procesa imigracije, postoje mnogi načini kako da se zaobiđu ovi zahtjevi,“ dodaje Waks.

Popis seksualnih prijestupnika koji uživaju zaštitu u Izraelu navodno je poveći, iako nema prave službene verzije. Ali ne radi se samo o seksualnim prijestupnicima koji dolaze izvana. Izrael ima i unutarnje probleme.

Gotovo svaki drugi tjedan za zlostavljanje biva optužen jedan djelatnik u vrtiću, navodi Israel National News.

Prošle godine jedan je zaposlenica vrtića ugušila 14-mjesečnu djevojčicu. Ubojstvo je otkriveno samo zahvaljujući video kamerama za koje je osoblje vjerovalo da su u kvaru. U suprotnom, činilo bi se da je to bio slučaj SIDS-a, neobjašnjive smrti dojenčadi.

U svibnju ove godine, 40-godišnja djelatnica dječjeg vrtića u mjestu Herzliya bila je smještena u kućni pritvor, pet dana nakon što je optužena za zlostavljanje djece koju je imala pod svojom skrbi. Zlostavljanje su ponovno zabilježile kamere.

U novije je vrijeme predškolska odgojiteljica iz grada Rosh Ha’ayin optužena je da je teško zlostavljala djecu. Zlostavljanje je uključivalo nasilno guranje hrane u usta dok djeca ne bi povraćala, a zatim prisiljavanje da jedu svoju povraćotinu; vezanje ruku i nogu za stolice; sjedenje na djeci koja odbijaju spavanje i još mnogo toga.

Ono što je znakovitije jest činjenica da djelatnice vrtića koje su osuđene na zatvorske kazne zbog svojih zločina u Izraelu, uredno bivaju vraćene na isto zanimanje nakon odsluženja kazne.

Kao i u mnogim drugim zemljama svijeta, u Izraelu se skrivaju identiteti osuđenih pedofila i zlostavljača djece, što mnogi smatraju situacijom koju bi trebalo promijeniti.

Avi Mayer, glasnogovornik Židovske agencije koja dovodi Židove u Izrael, rekao je kako odobrenje za vizu osuđenog kriminalca ovisi o „prirodi zločina, vremenu počinjenja i onome što se u međuvremenu dogodilo“.

Mayer također tvrdi: „Osuđeni seksualni prijestupnik sigurno bi bio [zabranjen Zakonom o povratku] i na taj način bi bio spriječen da se useli u zemlju.

U rijetkom slučaju da osoba koja ne ispunjava uvjete za useljenje prema gornjoj odredbi ipak dobije državljanstvo na neredovitoj osnovi, zakon omogućava svakom pojedincu koji smatra da je on ili ona nepotpuno pogođen takvom odlukom, da uloži žalbu nadležnim vlastima.

Usprkos jasno definiranim zakonima, čini se kako židovski pedofili ipak nemaju pretjeranog problema vratiti se u „isključivo židovsku zemlju“, pridružujući se očito povećem broju domaćih zlostavljača i zlostavljačica djece.

Svojedobno je je jedna od žrtava zlostavljanja razgovarala s rabinom, koji je priznao da zna za takve zločine i njihovo zataškavanje. Navodno se prema židovskom zakonu takvi zločini nemaju razloga prijavljivati policiji.