Izrael službeno priznao napad na sirijski nuklearni reaktor 2007.

Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su detalje o zračnom napadu u kojem je uništen nuklearni reaktor u sirijskom gradu Deir ez-Zoir, koji je 2007. bio u fazi gradnje.

Više od deset godina Izrael je odbijao službeno priznati izvođenje napada u noći 6. rujna 2007. na nuklearni reaktor. Tijekom listopada iste godine, IDF je dijelom priznao napad nakon što su mediji pisali o incidentu. Međutim, detalji o napadu ostali su skriveni.

U srijedu ujutro, Izraelske zračne snage (IAF), konačno su potvrdile izvođenje tada tajne operacije koja se doista dogodila, o čemu su sada izneseni i neki detalji te fotografije napada.

Tijekom noći s 5. na 6. rujan 2007., Izraelske zračne snage uništile su nuklearni objekt u njegovoj posljednjoj fazi izgradnje u regiji Deir ez-Zor u Siriji, 280 milja sjeveroistočno od Damaska,“ stoji u objavi za medije IAF-a. „Četiri aviona F-16 eliminirala su nuklearnu prijetnju ne samo Izraelu, veći i čitavoj regiji.

Odluka o napadu navodno je došla nakon što je vojno-obavještajna služba motrila događanja na lokaciji dvije godine.

Napad su putem monitora promatrali svi tadašnji čelnici izraela te izraelske vojske, a napad je trajao oko 4 sata.

Sirija je negirala postojanje objekta za nuklearna istraživanja, a za uništeni objekt tvrdilo se kako je bio vojni kompleks u izgradnji. Medijski izvještaji u to vrijeme špekulirali su kako je riječ o neprijavljenom reaktoru koji je navodno izrađen u Sjevernoj Koreji.

Naknadno je agencija za nadzor nuklearnih aktivnosti IAEA uspjela utvrdi kako kompleks doista podsjeća na zgradu reaktora, a sirijske vlasti okrivljene su za nedovoljnu transparentnost zbog sprječavanja pristupa istražiteljima da se utvrde činjenice.