Komentar iranskog predsjednika da „postoje neki znakovi da se holokaust možda dogodio, ali to pitanje zahtijeva dodatna istraživanja“, izazvao je u ponedjeljak negodovanje izraelskih dužnosnika, koji su te izjave osudili kao antisemitsko poricanje holokausta.

Predsjednik Ebrahim Raisi dao je komentar tijekom intervjua za CBS-ov “60 Minutes” uoči svog posjeta New Yorku na Generalnoj skupštini UN-a. Na pitanje vjeruje li da se holokaust dogodio, Raisi je rekao da “postoje neki znakovi da se to dogodilo”.

Dodao je: “Ako je tako, trebali bi dopustiti da se to istraži.”

Iranski predsjednik: „Postoje neke indicije da se holokaust možda dogodio, to bi trebalo temeljito istražiti“

Ubrzo nakon emitiranja intervjua, bijes se proširio u Izraelu. Predsjednik izraelskog službenog memorijalnog centra holokausta, Yad Vashem, ukorio je Raisija kao “prezira vrijednog antisemita”.

“Čak i bacanje sumnje na postojanje holokausta jedan je od najodvratnijih oblika antisemitizma”, rekao je Dani Dayan.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan također je osudio Raisijeve komentare kao “šokantne”, pozvavši glavnog tajnika UN-a Antonija Guterresa da mu uskrati “svjetsku pozornicu za širenje antisemitizma i mržnje”.

Raisi će kasnije ovog tjedna govoriti na 77. zasjedanju Opće skupštine UN-a, što će biti njegovo prvo pojavljivanje na godišnjem okupljanju svjetskih čelnika. Raisi, konzervativni klerik poznat po svom neprijateljstvu prema Zapadu, postao je predsjednik prošle godine.