Izrael traži smjenu glavnog tajnika UN-a nakon što se usudio upozoriti na kršenje prava Palestinaca

Izraelski dužnosnici kritizirali su glavnog tajnika UN-a Antonia Guterresa u utorak nakon što se činilo da sugerira da je poticaj za razorni napad terorističke skupine Hamas na Izrael 7. listopada bio kontinuirani nadzor židovske države nad palestinskim teritorijima, pri čemu je izraelski veleposlanik pri UN-u zahtijevao da podnese ostavku .

“Važno je također prepoznati da se napadi Hamasa nisu dogodili u vakuumu”, rekao je Guterres na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o ratu Izraela i Hamasa.

“Palestinski narod je bio izložen 56 godina zagušljive okupacije. Vidjeli su kako njihovu zemlju neprestano proždiru židovska naselja i trpi nasilje; njihovo gospodarstvo ugušeno; njihovi ljudi raseljeni, a domovi porušeni. Njihove nade u političko rješenje njihove nevolje nestaju”, rekao je Guterres.

Guterres je dodao da “problemi palestinskog naroda ne mogu opravdati užasne napade Hamasa. A ti užasni napadi ne mogu opravdati kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda,” očita referenca na izraelsku kampanju zračnih napada u Pojasu Gaze koja je u tijeku za koju palestinski dužnosnici kažu da je ubila tisuće ljudi.

Nakon te izjave, izraelski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Gilad Erdan nazvao je Guterresov govor “šokantnim” na X-u, nekadašnjem Twitteru, rekavši da je “glavni tajnik potpuno isključen iz stvarnosti u našoj regiji”.

“Nema opravdanja niti smisla razgovarati s onima koji pokazuju suosjećanje za najstrašnije zločine počinjene protiv građana Izraela i židovskog naroda”, dodao je na platformi društvenih medija.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen objavio je X da se više neće sastajati s Guterresom.