Izraelska vlada sustavno uništava bilo kakve dokaze o tome kako su Židovi etnički očistili Palestinu od starosjedioca tijekom osnivanja države Izrael, kako bi podržali lažnu priču prema kojoj su Arapi samovoljno napustili zemlju, priznao je izraelski list Haaretz.

Istraživački članak koji je objavio Haaretz, otkrio je opseg mjera koje su poduzele izraelske snage sigurnosti kako bi zakopale povijest svojih ratnih zločina nad Palestincima. Godine 1987., na čelu s Yehielom Horevim, izraelski vojni odjel Malmab (hebrejska kratica za „direktora sigurnosti za obranu“) počeo je uklanjati „osjetljive“ dokumente iz javnih arhiva.

Prema izvješću, službeni cilj odjela je uklanjanje osjetljivih podataka o izraelskom nuklearnom programu iz javnih arhiva, ali pokazalo se da je Malmab također uklonio stotine dokumenata koji se odnose na etničko čišćenje Palestinaca tijekom Nakbe (Palestinskog egzodusa) 1948. godine, s kojih je prethodno skinuta oznaka povjerljivosti.


Izrael traži 250 milijardi dolara odštete za Židove koji su bili prisiljeni napustiti arapske zemlje


Tijekom Nakbe, oko 800.000 Palestinaca bilo je nasilno evakuirano iz svojih domova. Službena izraelska vlada o tim događajima tvrdi da je palestinski narod samostalno odabrao iseljavanje, navodno ohrabreni arapskim političarima i čelnicima.

Malmab je iz javnih arhiva uklonio sve dokumente koji se suprotstavljaju ovoj službenoj pripovijesti, smatrajući ih „sigurnosnom prijetnjom“.

Haaretz je otkrio da je Malmab uklonio izvještaje generala IOF-a o pokoljima civila i rušenju sela, kao i dokaze protjerivanja beduinskih zajednica tijekom ranih godina „isključivo židovske države“ Izrael.

Palestinci napuštaju svoje selo | Foto: UNRWA

Jedan primjer dokumenta koji je izvađen iz javnih arhiva je serija intervjua ranih 2000-ih s bivšim izraelskim vojnim ličnostima koje je proveo Centar Yitzhak Rabin.

Haaretz je usporedio verzije ovih intervjua koji su sada javno dostupni s izvornicima. Otkriveno je da nedostaju veliki dijelovi. Segment koji nedostaje iz intervjua koji je povjesničar Boaz Lev Tov vodio s generalom Eladom Peledom posebno je šokantan:

Peled: „Slušaj, dopustite da vam kažem nešto još manje lijepo i okrutno o velikoj raciji u Sasi [palestinsko selo u Gornjoj Galileji]. Cilj je zapravo bio odvratiti ih, reći im: ‘Dragi prijatelji, Palmach [Haganske ‘šok-trupe’] mogu stići na svako mjesto, niste imuni.’ To je bilo srce arapskog naselja. Ali što smo učinili? Moj vod raznio je 20 domova sa svime što je tamo bilo.

Lev Tov: „Dok su ljudi spavali tamo?

Peled: „Pretpostavljam. Što se tamo dogodilo, došli smo, ušli smo u selo, postavili bombu pored svake kuće i nakon što je Homesh puhnuo u trubu, jer nismo imali radio, to je bio signal [za naše snage] da odlazimo. Trčimo unatrag, mineri ostaju, povlače se, sve je to primitivno. Upale osigurač ili povuku detonator i sve te kuće nestanu.

Drugi dokument koji je Malmab uklonio je izraelski vojni obavještajni dokument iz 1948. godine pod nazivom „emigracija Arapa Palestine“, a napisao ga je Shia, prethodnik Shin Bet-a.

Palestinci koji su prvotno preseljeni u Gazu ukrcavaju se na brodove prema Libanonu i Egiptu 1948. | Foto: Hrant Nakashian/1949 UN Archives

Poduži dokument zamršeno opisuje etničko čišćenje 219 sela i četiri grada. On navodi šest glavnih razloga zbog kojih Palestinci bježe iz svojih domova: (1) Izravna židovska djela neprijateljstva protiv arapskih mjesta naseljavanja. (2) utjecaj ovih djela neprijateljstva na susjedna sela (3) operacije probijanjem [izraelske terorističke organizacije], posebno bandi Irgun i Lehi (4) naredbe koje su izdale palestinske institucije i čelnici (5) Židovske “šaptačke operacije” za poticanje arapskih stanovnika na bijeg (6) ultimatumi za evakuaciju.

Procjenjuje da je 70 posto palestinskih izbjeglica pobjeglo iz svojih domova kao izravna posljedica židovskih „vojnih“ operacija.

Haaretz je intervjuirao Yehiela Horeva, koji je vodio Malmab više od dva desetljeća, o projektu arhiva. On je ispričao Haaretzu da otkrivanje istine o 1948. može „stvoriti nemire među arapskim stanovništvom zemlje“.

Mnoge dokumente su već objavili razni povjesničari, ali Horev se nada da će njihovo uklanjanje diskreditirati te povjesničare i potkopati studije o palestinskim izbjeglicama. Drugi izraelski zagovornici cenzure tvrde da otkrivanje ovih činjenica može oslabiti izraelske vanjske odnose i rezultirati suđenjem Izraelu za ratne zločine.