Pregovori o nuklearnom sporazumu između zapadnih sila i Irana vise o koncu i trebali bi se nastaviti 29. studenog, ali obje strane imat će karte na koje će pokušati dobiti prednost i ustupke od druge, već nakon što su izražene ozbiljne sumnje dužnosnika Bidenove administracije da je potpuno obnovljen JCPOA moguć.

Govorilo se da bi Bidenova Bijela kuća mogla biti zadovoljna djelomičnim dogovorom koji bi uključivao djelomično ublažavanje sankcija ako Islamska Republika pristane preokrenuti dijelove svog nuklearnog razvoja, posebno nedavnu instalaciju naprednih centrifuga i viših razina obogaćenog urana.

No, kao što izvješće u Responsible Statecraftu naglašava ako se postignu određene prekretnice, bilo bi ih teško ili nemoguće preokrenuti, a kritičari posebno u Tel Avivu tvrde da je sve to dio napora Teherana da dobije nuklearnu bombu. „Iran je također proizveo 200 g metalnog urana (UM) iz obogaćenog urana na razini od 19,75 posto“, navodi se u izvješću.

Ako je UM napravljen od 90 posto obogaćenog urana, može se koristiti za izradu jezgre nuklearnog oružja“, piše Responsible Statecraft. „Ali, ako je razina obogaćenja niža, nakon što se jednom pretvori u UM, bilo bi vrlo teško, ako ne i nemoguće, za Iran da ga pretvori natrag u uobičajeni obogaćeni uran kako bi povećao svoju razinu obogaćivanja.

S obzirom na to, Izrael sada vrši pritisak na Bijelu kuću da se ne sklopi djelomični dogovor. Prema The Wall Street Journalu ovog tjedna:

Izrael je vrlo zabrinut što SAD postavlja pozornicu za ono što oni nazivaju sporazumom ‘manje za manje’“, rekao je visoki izraelski dužnosnik za The Wall Street Journal. „Takav bi sporazum bio štetan i koristio bi samo iranskom režimu… Bio bi to ogroman dar iranskom radikalnom režimu“, rekao je visoki izraelski dužnosnik.

Oglas:

Međutim, treba napomenuti da su sami Iranci dosljedno zahtijevali potpuno i unaprijed ukidanje sankcija kao uvjet za obnovu JCPOA iz 2015., pa se za sada čini da će se sljedećih tjedana nastavljeni pregovori u Beču nastaviti s punim dogovorom na umu jer krajnji cilj.

Nadalje, WSJ napominje da je upravo takav djelomični dogovor bio prethodnik dogovoru iz 2015. sklopljenom pod Obamom: „SAD su 2013. sklopile privremeni pakt s Iranom koji je Iranu osiguravao blizu 700 milijuna dolara mjesečno za ublažavanje sankcija u zamjenu za zamrzavanje proizvodnje 20% obogaćenog urana i smanjenje njihovih zaliha više obogaćenog nuklearnog goriva, među ostalim koracima“, navodi se u izvješću.

Ali opet, Izrael misli da će to samo ohrabriti Islamsku Republiku i druge aktere:

Takav će sporazum uvjeriti iransku javnost i zemlje u regiji da nuklearna ucjena djeluje“, rekao je visoki izraelski dužnosnik.

Premijer Naftali Bennett rekao je u govoru prije nekoliko dana: „Nadamo se da svijet neće zatvoriti oči, ali ako zatvori, mi nećemo“, što je bila još jedna prikrivena referenca da su vojne opcije, uključujući prikrivene sabotažne napade, još uvijek na stolu.