Izrael uvodi smrtnu kaznu za one koji ubiju Izraelca

Foto: Global Look Press / Ilia Yefimovich

Izraelski zastupnici glasali su za prijedlog zakona kojim bi se uvela smrtna kazna za “teroriste” koji ubiju Izraelce. Potpomognut premijerom Benjaminom Netanyahuom i njegovim saveznicima, zakon je naišao na žestoko protivljenje Palestinaca i stranih promatrača.

Nacrt zakona o smrtnoj kazni prošao je prvo čitanje u izraelskom parlamentu s 55 glasova za i devet protiv u srijedu. Većina oporbe – predvođena bivšim premijerom Yairom Lapidom – suzdržala se od glasovanja u znak protesta.

Autor zakona bio je zastupnik Limor Son Har-Melech, a podržali su ga premijer Benjamin Netanyahu i ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir. I Son Har-Melech i Ben-Gvir članovi su stranke ‘Židovska snaga’, radikalne cionističke frakcije koja je pomogla Netanyahuovoj desničarskoj stranci Likud da se vrati na vlast na izborima u studenom prošle godine.

Prema zakonu, svatko tko “namjerno ili iz ravnodušnosti prouzroči smrt izraelskog građanina kada je djelo izvršeno iz rasističkih motiva ili mržnje i sa svrhom nanošenja štete državi Izrael i ponovno rođenje židovskog naroda u svojoj domovini” suočit će se s pogubljenjem, bez šanse za zatvorsku kaznu.

Zakon bi se primjenjivao na Zapadnoj obali, koja, iako djelomično pod upravom palestinskih vlasti, podliježe izraelskom vojnom zakonu.

Prijedlog zakona prelazi “jasnu crvenu liniju kao dio izraelskog klizanja u totalni fašizam”, rekla je arapsko-izraelska politička stranka Hadash Ta’al u izjavi. “Danas su to Palestinci, sutra će to biti prosvjednici na ulicama. Ben-Gvir će biti lak na obaraču kada treba odrediti tko je terorist.”

Palestinske vlasti su rekle da je prijedlog zakona “okrutan, barbarski i nehuman”, opisujući ga kao “ukorijenjen u židovskoj nadmoći”. Njegovo usvajanje dovest će do toga da Palestinci “arbitrarno i ceremonijalno budu osuđeni na smrt”, nastavlja se u priopćenju.