Izrael za veliku ekološku katastrofu okrivio Iran jer je iscurjela nafta iz libijskog tankera bila – iranska

Sve je čin „terorizma“ jer je u pitanju „iranska nafta“.

A sign that reads, "danger polluted sea " is placed by bags of tar are gathered by volunteers following an oil spill in the Mediterranean Sea, on the beach in Haifa, Israel, Sunday, Feb. 28, 2021. The cleanup from the disastrous oil spill that has blackened most of the country's shoreline is expected to take months. (AP Photo/Ariel Schalit)

Izraelski ministrica okoliša u četvrtak je optužila Iran da stoji iza velikog izlijevanja nafte na mediteranskoj obali koje je izazvalo najveću ekološku katastrofu u povijesti Izraela, rekavši da je to čin „ekološkog terorizma“.

Izlijevanje, koje je rezultiralo zatvaranjem svih plaža duž izraelske obale i nanijelo katastrofalnu štetu morskom životu, pripisano je libijskom brodu koji je prevozio iransku naftu.

Ministarstvo zaštite okoliša objavilo je u četvrtak fotografije broda Emerald u libijskom vlasništvu na kojem se vidi kako se brod usidrio na iranski otok Kharg u siječnju.

U priopćenju, ministarstvo je reklo da je Emerald u vrijeme izlijevanja „krijumčario“ 112.000 tona sirove nafte iz Irana u Siriju. Brod se od tada vratio u Iran.

„Sirova nafta u moru je oružje koje djeluje protiv okoliša i javnog zdravlja, protiv divljih životinja i protiv naših obala“, rekla je ministrica zaštite okoliša Gila Gamliel.

„Ovdje postoji izravna veza s Iranom“, dodao je Gamliel.

Izraelski obrambeni izvori nisu potvrdili njene zaključke da se radilo o namjernom terorizmu.

Generalni direktor ministarstva David Yahalomi, međutim, ustvrdio je da je izlijevanje čin terora, čak i ako nije namjerno.

„Nije važno je li to bilo namjerno ili ne“, rekao je Yahalomi za javnu radioteleviziju Kan. „Neprijateljska država koja 45 milijuna barela nafte ilegalno i nepropisno prebaci gospodarskim vodama Izraela – štetna je.“

Rekao je da je nanesena šteta „bomba koja otkucava i zato je ispravno nazvati je ekološkim terorizmom“.

Brod je prolio ogromne količine nafte jer je prošlog mjeseca gotovo cijeli dan boravio u izraelskim vodama. Pritom je navodno imao isključen sustav automatske identifikacije (AIS) za cijelo vrijeme.

Libanonski parlament u četvrtak je rekao da ima za cilj podnijeti žalbu Ujedinjenim narodima protiv Izraela zbog nafte, koja je također pogodila plažu kornjača u zemlji.

Prema novinskoj agenciji Al Markazia, libanonski zastupnici optužili su Izrael za „agresiju na okoliš“ Libanona.