Izraelske vlasti zahtijevaju 250 milijardi dolara odštete od osam arapskih zemalja zbog Židova koji su navodno pobjegli ili su izbačeni iz tih zemalja nakon stvaranja „isključivo židovske“ Države Izrael.

Došlo je vrijeme da se ispravi povijesna nepravda pogroma (protiv Židova) u sedam arapskih zemalja i Iranu, te da se stotinama tisuća Židova koji su izgubili svoju imovinu vrati ono što im pripada,“ izjavila je Gila Gamliel, izraelska ministrica za socijalnu jednakost, piše Times of Israel.

Izrael je objavio službene procjene ukupne imovine koja je izgubljena tijekom izgona. Sumnja se i da bi isplata ove odštete mogla biti uvjet za mirovni plan američkog predsjednika Donalda Trumpa s arapskim svijetom, što sugerira Jerusalem Post.

Među prve dvije zemlje su Tunis i Libija, od kojih se traži 50 milijardi dolara odštete. Drugih 200 milijardi Izrael namjerava tražiti od Maroka, Iraka, Sirije, Egipta, Jemena i Irana.

Svote su navodno rezultat istraživanja provedenog tijekom proteklih godinu i pol dana, u čemu su sudjelovale izraelske vlasti i neimenovana međunarodna knjigovodstvena tvrtka.

Procjene govore da je oko 850.000 Židova pobjeglo ili je izbačeno iz 10 arapskih zemalja nakon što su Židovi 1948. uz podršku UN-a i protivljenje brojnih zemalja proglasili okupirane palestinske teritorije Državom Izrael.

Zanimljivo je da su i palestinske vlasti zatražile od Izraela 100 milijardi dolara odštete za gubitak imovine tijekom dugogodišnjeg nasilnog širenja i okupacije palestinskih teritorija. Niti jedan dolar nije im isplaćen.