Izrael zahtjeva hitnu akciju protiv „iranske agresije“

U ponedjeljak je izraelski ministar obrane Benny Gantz zaprijetio Iranu i rekao da Izrael mora hitno poduzeti akciju protiv Irana zbog prošlotjednog napada bespilotnim letjelicama na brod pod izraelskom kontrolom u blizini Omana. Izrael, SAD i Velika Britanija okrivili su Teheran, ali Iran odbacuje optužbe, nazivajući te navode neutemeljenima.

Iranska agresija u regiji općenito, a posebno na pomorskom frontu, pojačava se“, rekao je Gantz tijekom plenarnog zasjedanja izraelskog Kneseta. „Ovo je upravo razlog zašto moramo djelovati protiv Irana.

Rekao je da će, kada iranski predsjednik Ebrahim Raisi dođe na dužnost, Iran biti „opasniji za svijet nego što je bio do sada“. Raisi će ovog tjedna zamijeniti Hasana Rouhanija na mjestu predsjednika. „Djelovati ćemo kako bismo uklonili svaku takvu prijetnju“, rekao je Gantz.

Iako u blažem tonu, američki državni tajnik Antony Blinken također je zaprijetio akcijom protiv Irana. „Surađujemo s našim partnerima kako bismo razmotrili naše sljedeće korake i konzultirali se s vladama u regiji i šire o odgovarajućem odgovoru koji će uslijediti“, rekao je Blinken u nedjelju.

Ni SAD ni Izrael nisu ponudili nikakve dokaze koji bi potvrdili optužbu protiv Irana. „Ako imaju bilo kakve dokaze koji potkrepljuju njihove neutemeljene tvrdnje, trebali bi ih dostaviti“, rekao je glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Saeed Khatibzadeh odgovarajući na američko i britansko podupiranje izraelske priče. Također je rekao da će Iran „odlučno odgovoriti na svaki mogući avanturizam“.

U napadu na tanker Mercer Street u japanskom vlasništvu, kojim upravlja tvrtka u vlasništvu izraelskog milijardera Eyala Ofera, poginula su dva člana posade; rumunjski i britanski državljanin. Rumunjska i Velika Britanija pozvale su iranske veleposlanike zbog napada.

Napadi na komercijalnu plovidbu uobičajeni su u regiji, a Izrael stoji iza nekoliko napada na iranske brodove. U ožujku je The Wall Street Journal izvijestio da je Izrael napao najmanje desetak brodova koji su bili ili iranski ili su nosili iransko gorivo od 2019.

Izrael je također izveo tajne napade unutar Irana u posljednjih godinu dana, uključujući atentat na iranskog znanstvenika Mohsena Fakrizadeha. Izrael službeno ne preuzima zasluge za ove napade, ali nije tajna tko stoji iza njih, a izraelski obavještajni dužnosnici su to priznali u komentarima za novinare.