Izrael zauzeo nizozemsku infrastrukturu na Zapadnoj obali

© Roya News
© Roya News

Ministarstvo vanjskih poslova Nizozemske ljutito je reagiralo na vijesti da su izraelske snage zauzele područje na kojem su postavljene solarne ćelije, a koje je nizozemska vlast donirala malom selu Jubbet al-Dhib u području Zapadne obale koje je okupirao Izrael, piše Middle East Monitor.

Elektrifikacijski projekt vrijedan 500.000 eura doniran je i postavljen prošle godine, a zauzele su ga izraelske vojne snage u srijedu, nakon upada u mjesto Jubbet al-Dhib istočno od Betlehema.

Vlasti Izraela tvrde da je postavljena instalacija izrađena bez dozvole, te tvrde kako preuzimanjem kontrole nisu učinili ništa pogrešno. Cijela stvar je još tragičnija zbog činjenice da je dozvolu za ovakvu instalaciju praktički nemoguće dobiti od izraelskih vlasti, jer se radi o takozvanom „Području C“, koje je pod kontrolom izraelske vojske još otkako je taj dio zaposjednut 1967.

Predstavnici Nizozemske pažljivo biranim riječima iskazali su duboku ljutnju prema izraelskim vlastima, a sve zbog činjenice da se humanitarni projekti u područjima pod izraelskom okupacijom razmatraju sve dok ne nastupi zastara ili ne dođe do jednostavnog ukidanja dozvola te uklanjanja instalacija.

Istovremeno, Izrael i dalje neometano gradi ilegalna naselja na Zapadnoj obali, a jedno takvo, imenom Noqedim, nalazi se upravo u blizini ove instalacije. Dotično mjesto dom je i izraelskog ministra obrane, Avigdora Liebermana.

Autor: Tribun