Izrael želi formalizirati diplomatske odnose sa Saudijskom Arabijom

Foto: AP Photo / Sebastian Scheiner

Još u studenom 2017. godine izraelski premijer Benjamin Netanyahu priznao je da unatoč tome što nema službenih diplomatskih odnosa između dviju zemalja, Izrael i Saudijska Arabija redovito održavaju kontakte u tajnosti.

Izraelska TV postaja Hadashot citirala je izvore bliske vlasti koji navode da je premijer Netanyahu zainteresiran za formaliziranje diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom prije parlamentarnih izbora u Izraelu krajem iduće godine.

Izvori navode naimenovanom američkog dužnosnika i šefa izraelske obavještajne agencije Mossad, Yossi Cohena, koji navodno rade na tom projektu.

[do_widget id=text-53]

Nedavno je Time of Israel također objavio da su Izraelci u pregovorima sa Saudijskom Arabijom i nekim drugim arapskim zemljama po pitanju uspostave diplomatskih odnosa.

Krajem listopada su izraelski mediji citirali emiratsku stranicu Al-Khaleej da Izraeld i Saudijska Arabija održavaju tajne sastanke u Washingtonu i Londonu, koji su rezultirali poslovnom suradnjom vrijednom 250 milijuna dolara. Prema tim navodima, radi se o prodaji izraelske špijunske tehnologije Saudijcima.

Al-Khaleej je također u rujnu ove godine naveo da je Saudijska Arabija navodno od Izraela kupila varijantu raketne obrane kakvu posjeduje Izrael, s ciljem obrane od raketnih napada jemenskih Hutija.

Početkom godine Netanyahu je javno priznao da Izrael održava u tajnosti odnose sa Saudijskom Arabijom, a zapovjednik izraelske vojske Gadi Eisenkot otkrio je da su Izraelci spremni sa Saudijscima podijeliti obavještajne podatke s ciljem eliminiranja iranskog utjecaja na Bliskom istoku.