Izraelski premijer Naftali Bennett najavio je da će uskoro predstaviti novu stratešku viziju odnosa prema Iranu, za koju je rekao da će uključivati jačanje veza s arapskim zemljama koje se protive regionalnom utjecaju Irana i nuklearnim ambicijama, poduzimanje diplomatskih i gospodarskih akcija protiv Irana te nastavak tajnih izraelskih napada na Iran.

Ono što moramo učiniti i što radimo je formiranje regionalne koalicije razumnih arapskih zemalja, zajedno s nama, koja će se oduprijeti i blokirati ovu ekspanziju i tu želju za dominacijom od strane Irana“, rekao je Bennett.

Izrael je ovdje, mi smo sidro stabilnosti, spremni da obavimo posao kako bismo ovo područje učinili sigurnijim“, dodao je izraelski premijer.

Ruski geopolitički analitičar Nikolaj Surikov komentirao je ovu Bennettovu najavio te tvrdi da to nije nova ideja.

Prema njegovim riječima, neke arapske zemlje, kao i Izrael, plaše se moguće hegemonije Irana na Bliskom istoku, njegovog nuklearnog statusa i porasta nestabilnosti, posebno zbog smanjenog prisustva Amerikanaca. Oni osjećaju da su Iranci počeli dominirati u Iraku, te da nastavljaju jačati svoj utjecaj u Libanonu i Siriji.

On smatra da će u koaliciju ući Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain, Sudan i Maroko, a možda i Egipat. Irak vjerojatno neće biti u toj priči zbog velikog broja šijta u toj zemlji te sve jačeg utjecaja Irana.

Autor: Ivica Mandekić