Izraelski lideri bijesni su zbog novog zakona u Irskoj kojim bi se mogla zabraniti i kažnjavati prodaja izraelskih proizvoda koji potječu s Golanske visoravni, istočnog Jeruzalema i Zapadne obale.

Donji dom irskog parlamenta odobrio je usvajanje novog zakona u četvrtak sa 78 glasova za i 45 protiv, piše CBN News.

Ukoliko zakon bude usvojen, svatko tko bude prodavao uvozne proizvode s područja Golanske visoravni, istočnog Jeruzalema ili Zapadne obale, biti će kažnjen s čak do 250.000 eura ili zatvorskom kaznom do pet godina.

Glavni zagovornik zakona, senator Frances Black, komentirao je odluku riječima„Irska će uvijek stajati iza međunarodnog zakona + ljudskih prava, i mi smo korak bliže stvaranju povijesti. Naprijed!

Ipak, prijedlog zakona još mora proći tri stupnja prije nego što bude službeno usvojen, a Izraelske vlasti potez su nazvale očekivanim riječima.

Ovo je jasni izraz opsesivne diskriminacije koju se mora s gađenjem odbaciti,“ izjavili su iz izraelske ambasade. Kritici se pridružio i Ured premijera koji ga je nazvao „indikacijom licemjerja i antisemitizma.

Same izraelske vlasti istražuju mogućnosti kako bi zaustavile daljnje izglasavanje i eventualno usvajanje zakona. Istovremeno, irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney izjavio je kako država ne može sama donijeti ovaj zakon zbog trgovinskih pravila EU, koja nije zabranila njihovu prodaju.

Ukoliko bi Irska usvojila zakon, on bi kršio pravila EU, pa bi Irska mogla završiti s kaznom od oko 1.5 milijuna eura. Naravno, u iluziji demokracije kakva je EU, države nemaju pravo odlučiti što će podržavati niti koga će bojkotirati, poglavito kad se radi o privilegiranom narodu koji je davne 1933. objavio bojkot njemačkih proizvoda.