Izrael je navodno uložio prosvjednu notu i tražio “pojašnjenja” od Bijele kuće, nakon što je načelnik Združenog stožera Mark Milley rekao zastupnicima da Sjedinjene Države nikada neće dopustiti Iranu da ima „operativno“ nuklearno oružje, strahujući da njegov jezik ukazuje na promjenu u američkoj politici.

Izraelski dužnosnici oglasili su uzbunu nakon što je general Milley prošlog tjedna svjedočio u Kongresu i izjavio da Washington “i dalje ostaje predan kao stvar politike da Iran neće imati operativno nuklearno oružje”. Mediji su rekli da dužnosnici vjeruju da bi njegovi komentari mogli značiti da bi SAD “tolerirao da Teheran ima program nuklearnog oružja” sve dok nema bombi “postavljenih” na projektile ili druge sustave isporuke.

Nekoliko neimenovanih izvora reklo je Axiosu da je zabrinutost došla iz Ureda izraelskog premijera, Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih poslova i obavještajne službe Mossad, ističući da je Milleyjevo svjedočenje “uznemirilo izraelske obrambene i obavještajne dužnosnike do te mjere da su prosvjedovali”.

Teheran je opetovano izjavljivao da nema namjeru razvijati nuklearno oružje, a iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei čak je izdao vjerske ukaze protiv atomske bombe i drugog oružja za masovno uništenje. Bez obzira na to, američki dužnosnici i njihove izraelske kolege nastavili su optuživati Islamsku Republiku da teži nuklearnom arsenalu.

Izraelski dužnosnici natjerali su američkog vrhovnog generala da “pojasni svoje primjedbe ili ih povuče”, a na drugom saslušanju u Zastupničkom domu samo nekoliko dana kasnije, Milley je ponudio sličnu izjavu o Iranu, ali bez riječi “operativno”.

“Tražili smo od Bidenove administracije da to popravi i oni su to učinili”, rekao je visoki izraelski dužnosnik za Axios.

Međutim, glasnogovornik Združenog stožera, Joseph Holstead, kasnije je rekao da američka politika prema Iranu “ostaje ista”, dodajući da Milleyev prethodni jezik nije ukazivao na bilo kakvu promjenu i jednostavno je bio “vojni jezik”.