Nakon što je Međunarodni sud (ICC) nagovijestio istragu oko izraelskih ratnih zločina počinjenih nad Palestincima, brojni izraelski dužnosnici i židovske organizacije takav potez proglasili su „antisemitskim“, dok je premijer Benjamin Netanyahu najavio svoju težnju za okupiranjem (oni to zovu aneksijom) naselja na Zapadnoj obali te u Jordanskoj dolini.

ICC je anti-izraelsku pristranost ubacio u svoj DNK, u svoj temeljni ugovor, i od tada dosljedno oponaša anti-izraelski pristup ispolitiziranih tijela UN-a,rekao je Eugene Kontorovich, profesor međunarodnog prava i direktor Političkog foruma Kohelet.

Bivši izraelski ambasador u SAD-u Michael Oren, također je osudio taj potez riječima: „Poticanjem ICC-a za kriminalizaciju Izraela, Palestinska uprava predstavlja stratešku prijetnju židovskoj državi. Palestinska uprava mora se tretirati kao agresor.“

U sve se uključio i premijer Benjamin Netanyahu, rekavši: „Čisti antisemitizam, to je ono što je ICC učinio, a mi nećemo pognuti glave.

Netanyahu je naknadno izjavio kako ne namjerava odustati od aneksije naselja na Zapadnoj obali te onih u Jordanskoj dolini, navodi Jerusalem Post.

Ostvarit ćemo [sigurno] američko priznanje za naš suverenitet u dolini Jordana … [i] u svim naseljima – onima u blokovima i onima koja su izvan njega“, rekao je imperalistički nastrojen Netanyahu.

To je sljedeća faza. To je u mojim rukama i samo ja to mogu ostvariti. Zato trebate glasati za mene,“ zaključio je Netanyahu u još jednom promotivnom videu povodom trećih izbora u Izraelu u samo godinu dana.

Pro-izraleski državni tajnik SAD-a Mike Pompeo podržao je Izrael u protivljenju istrazi riječima „ne vjerujemo da su Palestinci kvalificirani za suverenu državu te stoga nisu kvalificirani ni za puno članstvo“ u ICC-u.