Izraelci u panici zbog sudske odluke koja bi mogla dovesti do otvaranja granica za imigrante

Nova presuda Vrhovnog suda mogla bi otvoriti Izrael za masovno useljavanje imigranata koji bi tražili azil, kažu zabrinuti izraelski dužnosnici.

Prema izvještaju u ponedjeljak, službenici u Upravi Ministarstva unutarnjih poslova za granične prijelaze, stanovništvo i imigraciju izrazili su zabrinutost zbog presude Vrhovnog suda donesene u nedjelju, prema kojoj neki strahuju da bi mogla stvoriti veliki presedan, što bi potencijalno prisililo Izrael da prizna tisuće ilegalnih imigranata kao izbjeglice, ali bi moglo omogućiti budućim migrantima koji traže status izbjeglice da uđu u zemlju, prenosi Arutz Sheva.

U presudi u nedjelju Vrhovni sud je naredio državi da dodijeli status izbjeglica bračnom paru i njihovim dvjema kćerima, navodeći bojazan da bi rodbina roditelja mogla pokušati natjerati bračni par da izvrši genitalno sakaćenje na njihovim kćerima.

Prepoznajući zabrinutost zbog sakaćenja ženskih genitalija, kao osnove za traženje izbjegličkog statusa u Izraelu, dužnosnici Ministarstva unutarnjih poslova strahuju da bi se to potencijalno moglo iskoristiti za masovnu imigraciju u Izrael iz cijele Afrike i sa Bliskog Istoka, gdje su takvi rituali uobičajena pojava.


Pro-izraelske organizacije na čelu prihvatnih centara za imigrante u Grčkoj


Prema podacima Ujedinjenih naroda, više od 200 milijuna žena prošlo je neku vrstu sakaćenja genitalija, a najčešće u Africi – posebno na Afričkom rogu – i dijelovima Bliskog Istoka, iako se to prakticira u nekim muslimanskim zajednicama i u jugoistočnoj Aziji.

Deseci tisuća ilegalnih imigranata iz područja u kojima je takav ritual uobičajen – uključujući Somaliju, Eritreju i Sudan – trenutno žive u Izraelu, nakon što su ilegalno prešli granicu 2000-ih i početkom 2010-ih, prije izgradnje ograde.

Imigracijski dužnosnici strahuju da bi presuda suda u nedjelju mogla izazvati dramatično povećanje broja izbjeglica u Izraelu.

Od uspostave države 1948. godine, Izrael je izbjeglički status dodijelio manje od 200 imigranata, pri čemu je manje od 1% imigranata navodno zatražio takav status.

Unatoč ovoj zapanjujućoj brojci, nikakve pro-imigracijske ili humanitarne organizacije niti međunarodna zajednica, nisu se okomili na „isključivo židovsku državu“.