Izraelski dužnosnici izražavaju užasnutost diplomatskim sporazumom između Irana i Saudijske Arabije koji je najavljen iz Pekinga prošlog petka, a pomoćnik premijera Benjamina Netanyahua rekao je novinarima da je to rezultat američke “slabosti”, kao i neuspjeha prethodne izraelske vlade.

“Postojao je osjećaj slabosti SAD-a i Izraela i to je razlog zašto su Saudijci počeli tražiti nove načine. Bilo je jasno da će se to dogoditi”, rekao je neimenovani visoki dužnosnik dok je putovao u Netanyahuovoj pratnji u Rimu, prema Axiosu.

Axios je dalje izvijestio: “Visoki izraelski dužnosnik koji je izvijestio novinare rekao je da izraelska vlada nije zabrinuta da će novi saudijsko-iranski sporazum omesti napore da se postigne napredak koji bi mogao dovesti do normalizacije odnosa između Izraela i Saudijske Arabije.”

Ali bivši izraelski čelnici istu su optužbu bacili na Netanyahua, rekavši da je za to kriva nova koalicijska vlada. Bivši izraelski premijer Yair Lapid i sadašnji šef oporbe u Knessetu, također se požalio da saudijsko-iranski dogovor signalizira “kolaps regionalnog obrambenog zida koji smo počeli graditi protiv Irana”.

“To se događa kada se cijeli dan bavite pravnim ludilom umjesto da radite svoj posao protiv Irana i jačanja odnosa sa Sjedinjenim Državama”, rekao je Lapid, komentirajući reformu pravosuđa Netanyahuove vlade i kaos koji je izazvala u izraelskoj politici uz masovne ulične prosvjede.

Izraelski prioritet broj jedan dugo je bio izolirati Teheran kao regionalnu silu, posebno zbog iranskog učvršćivanja u Siriji, kao i njegove dugogodišnje podrške libanonskom Hezbollahu. Bliži izraelski odnosi s Rijadom bili su u tom cilju, ali sada dogovor uz posredovanje Kine sve to dovodi u pitanje.