Izraelci traže ostavku „korumpiranog“ Netanyahua

Korupcije nigdje ne nedostaje.

Foto: Amir Cohen / Reuters

U Izrealu se već niz tjedana održavaju prosvjedi u kojima Izraelci traže ostavku premijera Benjamina Netanyahua zbog sumnji za korupciju. Nedavni prijedlog policije o podizanju optužnice dodatno je dolio ulje na vatru.

Bibi Netanyahu, odlazi“ slogan je pod kojim se održao još jedan prosvjed u Tel Avivu. Na prosvjedu su se mogli čuti povici: „Mafijaška zemlja i korumpirani premijer.“ Unatoč višetjednim prosvjedima, Netanyahu je odlučio ostati na svojoj poziciji tvrdeći kako su optužbe neosnovane.

Početkom ovog mjeseca izraelska policija predložila je da se protiv Netanyahua podigne optužnica za primanje mita, prijevaru i narušavanje povjerenja.

U prošlosti, kad god je postojao prijedlog za podizanje optužnice iz policije, političari bi odstupili,“ rkao je jedan od prosvjednika.

Policija navodi kako su tijekom istrage prikupili dovoljno dokaza za podizanje optužnice u dva odvojena slučaja – Slučaj 1000 i Slučaj 2000. Iako su preporuke za podizanje optužnice poslane generalnom tužiteljstvu, do odluke bi moglo proći nekoliko mjeseci.

Slučaj 1000 navodi kako je Netanyahu, zajedno sa svojom ženom Sarom, primio luksuzne poklone od holivudskog producenta Arnona Milchana i australskog milijardera Jamesa Packera, u zamjenu za protuusluge.

Drugi slučaj odnosi se na sumnju da je Netanyahu podmitio vlasnika najprodavanijih izraelskih novina, Arnona Mozesa, kako bi dobio pozitivnu sliku o sebi u medijima.