Najveća banka u Izraelu isplati će samo sramežljivih 900 milijuna dolara svojim saveznicima u SAD-u nakon što je uhvaćena u utaji poreza, pomažući Židovima iz te zemlje da sakriju milijarde dolara bogatstva na tisućama tajnih računa.

Banka Hapoalim BM, kao i njena švicarska podružnica, složila se isplatiti „odštetu“ nakon što je priznala krivicu zbog navoda da je sakrila oko 7,6 milijardi dolara na preko 5500 tajnih švicarskih i izraelskih bankovnih računa, priopćilo je u četvrtak američko Ministarstvo pravosuđa (DOJ).

Zbroj od 874 milijuna dolara drugi je po veličini kojeg je američka Riznica vratila u slučajevima utaje poreza na off-shore računima od 2008., dodaje DOJ.

Danas je banka Hapoalim odgovorna za svoje postupanje – priznala je svoje zločine i predavat će sve naknade koje je zaradila, otplatiti Sjedinjene Države za izgubljeni porezni prihod i platiti značajnu kaznu“, rekao je glavni zamjenik pomoćnika glavnog tužitelja Richard E. Zuckerman.

Najmanje četvero visokih rukovoditelja banaka, uključujući dva bivša člana uprave, bili su „izravno uključeni“ u shemu utaje poreza, prema američkim dužnosnicima. Kao sudionici zavjere, oni su bili meta višegodišnje zajedničke istrage DOJ-a, kriminalističke divizije Službe za unutarnje prihode i američkih odvjetnika, javlja RT.

Današnjim rezolucijama i plaćanjem 874 milijuna dolara jasno je da se utaja poreza ne može olako shvatiti“, rekao je zamjenik glavnog državnog odvjetnika Jeffrey Rosen, dodavši da „pravedan porezni sustav zahtijeva ravnomjerno poštivanje i pošteno ponašanje svih sudionika u sustavu.

U odvojenom slučaju koji je pokrenula američka vlada, Hapoalim je optužen za mutne dogovore s FIFA-om i za pranje više od 20 milijuna dolara u slučajevima mita i korupcije povezanim s dužnosnicima međunarodne nogometne organizacije. Banka će platiti 30 milijuna dolara za ulogu u toj zavjeri, što je bila samo jedna strana njezine šire akcije skrivanja novca.

Hapoalim, prvenstveno maloprodajna banka, ima oko 250 podružnica u Izraelu i upravlja više od 2,5 milijuna računa, rekao je DOJ, dok je švicarska podružnica sa sjedištem u Zürichu, u vrijeme američke istrage držala podružnice u Ženevi, Luksemburgu i Singapuru.


Nogomet je odavno mrtav