Izraelska policija brutalno pretukla islamske vjernike u jeruzalemskoj džamiji Al Aqsa – VIDEO

Tinjajuće napetosti između Arapa i Izraelaca prerasle su u otvoreni sukob u utorak navečer, nakon provokativnog izraelskog napada na vjernike na jednom od najsvetijih mjesta islama.

Nasilje je počelo kada je izraelska policija upala u jeruzalemsku džamiju Al Aqsa, i brutalno pretukla vjernike. Ogorčenje je zahvatilo palestinske zajednice, što je izazvalo marševe, sukobe s izraelskim trupama i raketne napade iz Pojasa Gaze. Nasilje je dodatno poraslo nakon što su izraelske zračne snage bombardirale Gazu.

Izraelski napad na džamiju Al Aqsa dogodio se tijekom svetog islamskog mjeseca ramazana. Middle East Eye izvještava da su stotine muškaraca, žena i djece ostajali preko noći kako bi se molili, što je praksa koja se naziva Itikaf. Izraelska vlada kontrolira pristup Al Aqsi i zabranjuje Itikaf tamo osim posljednjih 10 dana Ramazana.

Oko 22 sata po lokalnom vremenu policija je ušla u dvorište džamije i počela uklanjati vjernike iz vanjskih dvorišta. Dok se to odvijalo mirno, deseci drugih zaključali su se u džamiju Qibli u pokušaju da izbjegnu deložaciju.

Sat vremena kasnije, teško opremljena policija razbila je prozore molitvene dvorane i počela koristiti elektrošoker i suzavac. Uletjevši u dvoranu, policija je počela tući vjernike. Čini se da video snimka pokazuje kako policija tuče vjernike koji su se skupili na podu.

Haaretz izvještava da su noćni vjernici bili djelomično motivirani izraelskim naseljenicima koji su pozvali Židove da žrtvuju koze u džamiji Al Aqsa u srijedu, na početku Pesaha. Džamija se nalazi na zemlji koju štuju i Židovi, koji je zovu Brdo hrama. Dugogodišnji dogovor na ovoj osjetljivoj zemlji je da je Židovi posjećuju, ali ne i bogoslužju – i svakako ne žrtvuju životinje.

Izraelske vlasti vjernike su okarakterizirale kao maskirane agitatore naoružane vatrometom, palicama i kamenjem. Čini se da ovaj video potvrđuje tvrdnju o vatrometu, iako čak i službena policijska izjava kaže da su vatromet i kamenje letjeli tek nakon što je policija započela napad.