Izraelska policija tvrdi kako bi se premijera Benjamina Netanyahua i njegovu ženu Saru trebalo optužiti za primanje mita u korupcijskom skandalu pod imenom Slučaj 4000.

U izjavi policije u nedjelju stoji kako se Netanyahua sumnjiči za primanje mita u zamjenu za političke odluke koje su pomogle Shaulu Elovitchu, vlasniku najveće izraelske telekomunikacijske tvrtke Bezeq te medijskog lista Walla, prenosi RT.

Vjeruje se kako je Netanyahu otpustio ministra za komunikacije Avi Bergera te da je na njegovo mjesto postavio sebi vjernog bivšeg menadžera Shlomoa Filbera, s ciljem da se Elovitchu i njegovim tvrtkama omogući poseban tretman.

U zamjenu, Netanyahu i njegova žena sklopili su dogovor s Elovitchem, pri čemu je Netanyahu dobio veliki pozitivni medijski prostor na stranicama Walle. Drugim riječima, Netanyahu je prilagođavao državnu politiku prema interesima svog financijera u zamjenu za pozitivnu sliku u medijima.

Policija je predložila i podizanje optužnica za Elovitcha i njegovu ženu, a o svemu će odluku donijeti Ured državnog tužitelja.

Netanyahu negira optužbe, a policija je slično postupila u još dva slučaja: u Slučaju 1000, policija je Netanyahua sumnjičila za nezakonito primanje darova od milijarderskih prijatelja; u Slučaju 2000, premijera se sumnjičilo da je ugovorio pozitivni medijski prostor s vlasnikom popularnog izraelskog lista Ynet.

Priči o Netanyahuu i korupciji tu nije kraj. U lipnju je sudjelovao na ispitivanju vezanom o korupcijskom skandalu u kojem su kupljene tri podmornice i četiri korvete od njemačke kompanije ThyssenKrupp.

Njegova žena Sara optužena je i za navodno korištenje državnog novca u protuvrijednosti od oko 96.000 dolara, u privatne svrhe. Riječ je o naručivanju egzotičnih jela u njihovoj službenoj rezidenciji u Jeruzalemu između 2010. i 2013.