Yaakov Litzman, izraelski ultra-ortodoksni zamjenik ministra zdravstva, mogao bi biti optužen za prijevaru zbog navodne zloporabe svog položaja nakon što je pomogao u ravnateljici židovske škole u bijegu iz Australije gdje je optužena za seksualno zlostavljanje djece.

Malka Leifer bila je ravnateljica židovske vjerske škole Adass Israel u Melbourneu dok nije pobjegla u Izrael kako bi izbjegla optužbe za najmanje 74 slučaja seksualnog zlostavljanja najmanje osmero djece. Leifer je od 2014. bila na desetak saslušanja dok Australija pokušava osigurati njezino izručenje, a konačna odluka trebala bi se donijeti u rujnu, javlja RT.

Zamjenik ministra zdravstva Litzman, vođa ultra-ortodoksnog saveza Ujedinjena tora judaizma u Knessetu, osumnjičen je da opstruira pravdu kako bi zaštitio Leifer. Navodno je vršio pritisak na službenike Ministarstva zdravstva da propuste procjenu mentalnog zdravlja što je rezultiralo njenim puštanjem iz kućnog pritvora (premda je kasnije uhićena i optužena za pretvaranje da je mentalno bolesna).

Sumnja u Litzmanovu umiješanost prijavljena je i prije, ali u utorak je policijska jedinica za borbu protiv korupcije objavila priopćenje u kojem kaže da ima dovoljno dokaza da ga se može suditi. Navodi se i da je sličnu shemu koristio da pomogne nekolicini drugih seksualnih prijestupnika, povlačeći konce prema državnim psihijatrima i zatvorskim dužnosnicima kako bi poboljšao uvjete za seksualne prijestupnike.

U zasebnom slučaju, Litzmana se sumnjiči i da je vršio pritisak na zdravstvene službenike kako bi spriječio zatvaranje prehrambenih poduzetništva za koje je utvrđeno da predstavljaju opasnost zbog loših sanitarnih uvjeta.

Izraelski državni odvjetnik Avichai Mandelblit sada će odlučiti hoće li podići optužnicu protiv Litzmana.

Litzman, čija je stvarna ovlast navodno veća od mjesta zamjenika ministra, uvjeren je da ga neće optužiti. U odgovoru policiji, tvrdi da je samo „pomagao građanima … bez diskriminacije među stanovništvom i bez potvrđivanja statusa onih koji pozivaju na pomoć“.

Žrtve seksualnog zlostavljanja Leiferove nadaju se da će policija i pravosuđe ipak reagirati.