Ako izlet na more ili jezero s vašim štapom za ribolov jednostavno nije opcija, izraelska tvrtka je stvorila metodu 3D bioprintanja vaše vlastite ‘svježe’ ribe – koja će, kako kaže, biti odmah spremna za kuhanje.

Stakeholder Foods razvio je 3D printani riblji file škarpine iz matičnih stanica, koje se zatim obrađuju tehnologijom bioprintinga u oblik ribe. Proizvod, koji je nastao u suradnji s Umami Meatsom, oponaša okus i teksturu prirodne ribe, a mogao bi se naći na policama supermarketa kasnije ove godine.

“U nadolazećim mjesecima namjeravamo objaviti naše planove za dovođenje ove uzgojene ribe svjetske klase na tržište”, rekao je Mihir Pershad, izvršni direktor Umami Meatsa na degustacijskom događaju u Izraelu prošli tjedan. “U prvom kušanju predstavili smo kultivirani proizvod koji se ljušti, ima okus i topi u ustima upravo onako kako bi izvrsna riba trebala”, objasnio je.

Razvoj tehnologije mogao bi imati bezbroj koristi, posebno što se tiče nestašice hrane – ali i globalnog problema prekomjernog ribolova. Pomorski stručnjaci procjenjuju da se oko jedna trećina globalnog ribljeg fonda trenutno prekomjerno iskorištava. Posebno se smatra da su škarpine u opasnosti od izumiranja.

Osim toga, riba dobivena biološkim inženjeringom ne sadrži zagađivače kao što je mikroplastika, koja bi mogla utjecati na tradicionalno izlovljene zalihe plodova mora.

Riblji fileti škarpine nastaju spajanjem matičnih stanica ribe s različitim hranjivim tvarima, koje se zatim prerađuju u biotinte, a zatim idu u printer. Proces ispisa traje svega nekoliko minuta, a proizvod se odmah može skuhati i jesti.