Izraelska vlada nakon 70 godina deklasificirala 200.000 dokumenata vezanih uz nestanke tisuća novorođene djece

f977bed622c24c5e89cbff6ca61f8470_18
Gotovo 40 godina nakon što je oduzet svojim pravim roditeljima, Gil Grunbaum otkrio je da je potajno posvojen

Oko 200.000 dokumenata koji se odnose na misteriozne nestanke tisuća djece u Izraelu odmah nakon stvaranja izraelske države, javno je objavljeno nakon punih 70 godina.

Izraelska vlada deklasificirala je dokumente, te ih objavila kao online arhiv, nakon više desetljeća optužbi da su dužnosnici prikrivali dokaze o tome kako je velik broj te djece otet roditeljima.

Obitelji, većinom Židova iz arapskih zemalja koje su prilikom stvaranja izraelske države došle u Izrael, vjeruju da su njihovu novorođenu djecu bolnice i klinike davale bogatim židovskim obiteljima u Izraelu i inozemstvu.

Tri službene istrage zaključile su da je većina djece umrla od bolesti i pothranjenosti. Međutim, mnogim obiteljima nikad nije izdana smrtovnica niti prikazan grob njihove djece. Drugi su pak tvrdili da im je osoblje bolnice zdravu djecu jednostavno uzelo iz ruku i nikad vratilo.

Sumnje na zataškavanje cijelog slučaja pojačane su nakon posljednje istrage 2001. godine, kada je odlučeno da se većina dokumenata i svjedočenja klasificira kao tajno do 2016. godine.

Sredinom 2016. godine, izraelska vlada ponovno je otvorila slučaj, te je nekoliko mjeseci kasnije Tzachi Hanegbi, izraelski stručnjak za sigurnost koji je proučio dokumente, izjavio da je siguran da su stotine djece, ponajviše Židova doseljenih iz Jemena, oduzeta njihovim roditeljima, no da ne zna kojim povodom niti što se sa tom djecom kasnije dogodilo.

Izraelski premijer Netanyahu izjavio je da objavljivanjem ovih dokumenata „moramo ispraviti povjesnu nepravdu“, te da će napokon javnost moći doznati što se dogodilo sa svom tom djecom.

Izvor: Al Jazeera