Izraelski proizvođač sigurnosnog softvera u središtu je međunarodnog skandala nakon što su medijske istrage otkrile da je najmanje 50.000 telefona, uključujući one više od 600 istaknutih političara i dužnosnika, te stotine novinara, bilo meta njegove špijunske opreme vojne klase.

Izraelska vlada bila je snažno uključena u guranje softvera Pegasus NSO Grupe stranim državnim klijentima, pa čak i izravno intervenirala u situacijama kada je div kibernetske sigurnosti pokazivao oklijevanje u tome, izvijestile su izraelske novine Haaretz, pozivajući se na desetak dužnosnika i poslovnih ljudi koji su bili upoznat sa situacijom.

Neimenovani rukovoditelji izraelske sigurnosne cyber industrije rekli su za novine da je izraelska vlada intenzivno lobirala za svoje tvrtke za cyber oružje, posebno za NSO Group, tijekom formalnih državnih posjeta i tajnih putovanja bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanyahua u druge zemlje, s predstavnicima kompanija za koje se vjeruje da su potajno išli s njim.

NSO Group ne bi mogao prodati svoje proizvode, čiji izvoz regulira Ministarstvo obrane, zemljama poput Saudijske Arabije, s kojom Izrael nema formalne diplomatske odnose, ako im Tel Aviv to nije dopustio.

Jedan visoki dužnosnik rekao je za novine da je Izrael označio Saudijsku Arabiju kao stratešku metu za agresivnu marketinšku kampanju špijunskog softvera 2017. godine, a Tel Aviv navodno smatra Rijad umjerenom snagom u arapskom svijetu i aktivno nastoji pojačati napetosti kraljevstva s regionalnim suparnikom Iranom, koji je ujedno ključni strateški protivnik Izraela.

Ovo je projekt u koji je bilo uključeno Ministarstvo obrane, želja je bila pokazati Saudijcima naše mogućnostima“, rekao je dužnosnik. „Tako su Cellebrite i NSO mogli potpisati tako velike ugovore sa Saudijcima“, dodao je izvor. Cellebrite je proizvođač hardvera za cyber sigurnost koji proizvodi uređaje koji mogu provaliti telefone, a navodno je sklopio glavni ugovor s policijskim snagama Saudijske Arabije.

Drugi visoki dužnosnik rekao je da je Izrael pokušao „naoružati Saudijce“ svojom špijunskom tehnologijom, uključujući Pegaz, usred tihih napora Tel Aviva da normalizira odnose s Rijadom i ostalim zaljevskim šeicima.

Treći dužnosnik, koji je također zatražio da im se uskrati identitet, rekao je za novine da Saudijska Arabija zaslužuje izraelsku pomoć prodajom špijunskog softvera usred „ozbiljnih prijetnji Irana i njegovih različitih terorističkih ćelija i suradnika“.

Izvršni direktor neimenovane izraelske tvrtke rekao je novinama da je bilo trenutaka kada je vlada otvoreno vršila pritisak na tvrtke da potpišu ugovore o izvozu svojih mogućnosti kibernetičke sigurnosti u inozemstvo.

Drugi poduzetnik rekao je da je službenik koji djeluje u ime izraelske vlade zatražio od njih da „sklope dogovor s jednom zemljom jer to pomaže izraelskoj sigurnosti“.