Izraelska vojska i dalje odbija odgovornost za ubojstvo palestinske novinarke

Izraelske obrambene snage zaključile su da nema šanse da su njihovi vojnici “namjerno” pucali na palestinsku novinarku al-Jazeere Shireen Abu Akleh, koja je ubijena 11. svibnja dok je izvještavala o napadu Izraelskih obrambenih snaga (IDF) na palestinski grad Jenin na Zapadnoj obali. Izraelska vojska tvrdi da je okupila multidisciplinarnu radnu skupinu za “rekonstrukciju i modeliranje okolnosti incidenta što je točnije moguće” u priopćenju IDF-a objavljenom u ponedjeljak.

Međutim, izraelska izjava je naizgled bila u suprotnosti sa zaključcima američkog State Departmenta, koji je utvrdio da je IDF vjerojatno ubio Abu Akleha “nenamjerno”, ali je tvrdio da nema načina da bude siguran u namjeru napadača. Glasnogovornik State Departmenta Ned Price potvrdio je da je “pucanje s položaja IDF-a vjerojatno odgovorno za smrt Shireen Abu Akleh”.

Istražitelji iz Washingtona proveli su balističku analizu koja je pokazala da je metak previše “jako oštećen” da bi se došlo do “jasnog zaključka”. Njihova procjena istrage IDF-a i Palestinskih vlasti (PA) dovela ih je do zaključka da je izraelska vatra ubila novinarku.

Kada je PA odbila dopustiti Izraelu da ispita metak koji je ubio Abu Akleh, SAD je umjesto toga krenuo u ispitivanje metka. Međutim, Izrael je zadržao nadzor nad puškom za koju je utvrđeno da je ispalila metak.

Postignut je prividni kompromis kojim su američki sigurnosni koordinator (USSC) za Izrael i Palestinske vlasti primili metak od Palestinaca i obavili balističko ispitivanje u Izraelu. Međutim, izraelski stručnjaci bili su ti koji su “utvrdili vezu između metka i oružja iz kojeg je ispaljen”, navodi se u priopćenju IDF-a. Iako su predstavnici USSC-a navodno bili prisutni tijekom cijelog procesa, nije bilo jasno je li PA dobila priliku potpisati dopuštanje Izraelcima ključne uloge u istrazi, s obzirom na njihovo prethodno protivljenje da im se omogući pristup metku.

Novinarkina obitelj bila je zgrožena odbijanjem SAD-a da osudi Izrael, naročito s obzirom na brojne iskaze očevidaca pucnjave.