Izraelska vojska pokrenula veliku vojnu operaciju na Zapadnoj obali

Izraelske snage pokrenule su, kako je rekao vojni izvor, najveću vojnu operaciju u okupiranom gradu Jeninu na Zapadnoj obali u više od 20 godina, ubivši najmanje devet ljudi i ranivši oko 100 drugih, prema palestinskim dužnosnicima.

Izraelske obrambene snage (IDF) rekle su u priopćenju da su pokrenule “opsežne protuterorističke napore u području grada Jenina i kampa Jenin”, napadajući “terorističku infrastrukturu”.

IDF je izveo oko 10 zračnih napada bespilotnim letjelicama, a stotine vojnika gađale su, kako je rečeno, militantni “zapovjedni i kontrolni” centar, kao i mjesta za proizvodnju oružja i eksploziva.

Videosnimke koje je CNN dobio iz Jenina pokazuju kako izraelski buldožeri uništavaju ulice kako bi razoružali potencijalne eksplozive, kao i izraelske tenkove izvan granica grada.

Stanovnici su rekli CNN-u da je u tom području bilo eksplozija i teške pucnjave, dok je video s mjesta događaja pokazao kako ranjene Palestince evakuiraju kola hitne pomoći u državnu bolnicu u Jeninu.

Stotine palestinskih obitelji pobjegle su s područja usred razaranja; Zamjenik gradonačelnika Jenina Mohammed Jarrar rekao je da su domovi i infrastruktura uništeni, da je u izbjegličkom kampu prekinuta struja i voda.

Duha Turkman, 16-godišnji stanovnik Jenina, rekao je da su dobili dva sata da se evakuiraju.

“Istrčali smo s ljudima iz kampa, toliko je djece hodalo s roditeljima dok su bili prestravljeni i uplakani, nisu razumjeli što im se događa i zašto”, rekla je za CNN. “Mnogi su nestali; obitelji su tražile članove s kojima nisu mogle stupiti u kontakt zbog nestanka struje.”