Izraelska vojska raketirala sirijsku vojnu bazu, Sirijci traže reakciju UN-a

5878b446c3618859158b45d1

Sirijska vlada optužila je Izrael za raketni napad na vojnu bazu Mezzek koja se nalazi južno od glavnog grada Damaska, dodajući da se radi o terorističkom napadu, te da Izrael svojim djelima „potpomaže terorističke skupine“. Sirijska vojska upozorila je da će Izrael snositi posljedice zbog napada na vojnu bazu.

Prema navodima sirijske vojske, nekoliko projektila ispaljeno je na zračnu bazu Mezzeh sa područja u sjevernom Izraelu. Napad je navodno oštetio jedno od postrojenja u vojnoj bazi. Mezzeh se nalazi južno od Damaska, samo pet kilomentara od predsjedničke palače, službene rezidencije predsjednika Bashara Assada.

Nije poznato jeli napad imao za posljedicu ljudske žrtve. Vojna baza Mezzeh dom je elitnih postrojbi sirijske vojske. Napad i eksplozije potvrdili su i predstavnici sirijske oporbe, te brojne novinarske ekipe na terenu.

Ovo je drugi put u protekla dva mjeseca da sirijska vlada optužuje izraelsku vojsku za napade na sirijske vojne ciljeve pokrenute iz izraelskog teritorija.

Prošli mjesec Izraelci su se našli pod optužbom za raketni napad projektilima ispaljenim sa Golanske visoravni. Sirijske vlasti okarakterizirale su taj napad kao „očajnički pokušaj Izraela da pomogne teroristima“.

Sirija je službeno pozvala međunarodnu zajednicu da „kazni“ Izrael zbog očitih raketnih napada na zračnu luku u Damasku, te optužila SAD, Veliku Britaniju i Francusku da podupiru te napade.

Sirijsko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je raketni napad u pismu upućenom generalnom tajniku UN-a i predsjedniku Vijeća sigurnosti, obrazlažući da se takvi napadi ne bi mogli događati bez „direktne podrške trenutne američke administracije, te francuskog i britanskog vodstva“.

Izvor: RT, Breitbart