Izraelska vojska je navodno izradila nekoliko scenarija za napad na iranske ciljeve, ali je upozorila vladu da je teško predvidjeti ishode takvih akcija – ili njihov učinak na nuklearni program Teherana.

Izraelskim obrambenim snagama (IDF) dodijeljeno je oko devet milijardi šekela (2,9 milijardi dolara) za pripremu za mogući napad na Iran, izvijestio je Haaretz u srijedu.

U tu svrhu, IDF je navodno nabavio napredno oružje, vodio vježbe obuke zračnih snaga i odabrao nove ciljeve za napade posljednjih mjeseci.

Prema izvješću, vojni dužnosnici rekli su vladi da je IDF spreman za napad čim dobije odobrenje. No, to je predstavljalo niz potencijalnih posljedica, uključujući izbijanje borbe s Hezbollahom u Libanonu ili s Hamasom u Gazi.

Dodatno, IDF je primijetio da je Iran posljednjih godina proširio svoju protuzračnu obranu, što bi zakompliciralo nadolazeće zračne napade. Tvrdili su da je Teheran također značajno povećao svoj raketni arsenal dugog dometa – do točke u kojoj navodno može s lakoćom pogoditi bilo koju točku u Izraelu.

Dužnosnici su također očito ponovili prethodne vojne obavještajne procjene da bi Iran mogao razviti nuklearnu bombu u roku od dvije godine ako bi to imao namjeru. Posljednjih tjedana Izrael je upozorio da neće dopustiti Teheranu da postane nuklearna država, čak i dok se u Beču nastavljaju pregovori o oživljavanju zaustavljenog sporazuma o zajedničkom sveobuhvatnom planu djelovanja (JCPOA) iz 2015. godine.

U međuvremenu, IDF očito radi na jačanju obrambenih veza s Egiptom, Jordanom, Ciprom, Grčkom i nekim zaljevskim državama, putem prikupljanja obavještajnih podataka i zajedničkih protuterorističkih operacija. Dužnosnici su navodno rekli da bi to “dalo veći legitimitet” potencijalnim napadima na Iran.

Druga izvjesna razmatranja uključivala su Hezbollahovu sposobnost da poveća svoj arsenal preciznih projektila unatoč izraelskom suzbijanju isporuke streljiva. Slično, IDF je upozorio da nije uspio osakatiti Hamasov potencijal dalekometnih raketa tijekom borbi u svibnju. Palestinska militantna skupina očito također obnavlja svoje redove i obnavlja proizvodne pogone.