Iako nemamo pojma na što se sve troši naš novac, vrijedi istaknuti da je on uzaludno bačen na pokušaje kreiranja normalnih životnih uvjeta usred izraelskog imperijalizma.

Izrael je ubrzao rušenja palestinskih objekata koje na Zapadnoj obali financira EU, usred klasičnog pritajenog okupiranja i etničkog čišćenja sve većeg palestinskog teritorija.

Tijekom prošle godine uništeno je ili zaplijenjeno 97 građevina u vrijednosti od oko 480.000 eura, koje su izgrađene korištenjem sredstava EU, odnosno novcem građana država članica. To je povećanje od 90 posto u odnosu na godinu ranije, prema internim podacima EU koje je objavio EUobserver.

Izraelske vlasti su srušile 35 posto više palestinskih objekata i raselili 95 posto više Palestinaca na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu nego 2018. godine.

A trend će se nastaviti i ove godine, ako izraelski ministar obrane Naftali Bennet krene nastavi s izraelskom imperijalističkom i zločinačkom politikom.

Država Izrael učinit će sve kako bi ti teritoriji bili dio države Izrael“, rekao je Bennet na jednom događaju u Jeruzalemu, pozivajući se na Područje C koje čini ogromni dio Zapadne obale koja pripada Palestini. To područje je pod izraelskom vojnom jurisdikcijom od kad ga je Izrael okupirao 1967. godine.

Započinjemo pravu i neposrednu bitku za budućnost zemlje Izrael i budućnost područja C“, dodao je, rekavši još „Nismo u Ujedinjenim narodima“, rekao je.

Tipično impotentna vanjska služba EU tek je ponovila beskorisne fraze: „Rušenja i oduzimanja humanitarne imovine suprotna su izraelskim obvezama prema međunarodnom pravu“.

Naš fokus ostaje na zaustavljanju rušenja, oduzimanja, izgradnji i proširenju naselja te na humanitarnoj zaštiti najugroženijeg stanovništva“, dodaje se.

U više navrata, često u koordinaciji s državama članicama, EU je pozvala na restituciju i / ili naknadu humanitarne imovine koja financira EU, a koju je Izrael rušio, demontirao ili oduzeo“, navode iz tijela EU.

Sa svoje strane, svih pet članica Vijeća sigurnosti UN-a – Belgija, Francuska, Njemačka, Poljska i Velika Britanija – žalile su se na razvoj događaja na raspravi u New Yorku krajem prosinca.

Francuska je također u prosincu potpisala 20 milijuna eura vrijedne sporazume s Palestinskom upravom za podršku poljoprivredi i navodnjavanju na Području C.

EU, Njemačka, Francuska i Velika Britanija tragikomično su objavile tek izjave u kojima osuđuju najnovija širenja ilegalnih izraelskih naselja u regiji 9. siječnja.

Strane sile na klasičan su način pokušale kreirati dvojnu državu unutar jedne, pri čemu bi Zapadna obala i Gaza trebale formirati jednu Palestinsku državu, dok bi glavni grad Izraela i te države trebao biti zajednički – Jeruzalem.

Začudo, inače vrlo revni kad je u pitanju rasizam, islamofobija ili antisemitizam u Europi, europski vlastodršci sustavno ignoriraju činjenicu da Izrael godinama vrši etničko čišćenje Palestine.

Takva mlitavost čisti je prikaz ispraznosti takozvane demokratske borbe za „ljudska prava“. Štoviše, ovaj pristup pravi je dokaz da europske vlasti imaju tek cilj provesti Kalergijev plan, dovlačenjem milijuna Arapa koji s Bliskog istoka odlaze zahvaljujući većinom zlodjelima „vječnih žrtava progona“ i njihovih marioneta iz SAD-a.