Izraelske vlasti su tijekom kolovoza nastavile s rušenjem palestinskih objekata u okupiranom istočnom Jeruzalemu, srušivši 51 palestinsku zgradu i raselivši 85 ljudi, od kojih su mnogi bili djeca, priopćila je palestinska skupina za zaštitu prava.

Rušenje domova, za koje Izrael kaže da su izgrađeni bez odgovarajućih dozvola, provedeno je u proteklih mjesec dana, izjavilo je palestinsko udruženje za zaštitu, Informativni centar Wadi Hilweh, u novom izvješću.

Vlasti su djelovale na ovaj način unatoč teškoj situaciji s koronavirusom u Izraelu, a posebno u Jeruzalemu, za koji Izraelci i Palestinci tvrde da je njihov glavni grad.

Ranije ovog tjedna izraelska je TV izvijestila da je ta zemlja imala najveću stopu zaraza na svijetu po glavi stanovnika. Prema podacima sa Sveučilišta Johns Hopkins, koje su novinari analizirali, prosječno je dnevno bilo 199,3 potvrđenih slučajeva na milijun stanovnika.

Većina uništenih građevina bile su naseljene stambene jedinice. U gradu je uklonjeno ukupno 36 domova, pet komercijalnih objekata, sedam poljoprivrednih baraka i drugi objekti, priopćila je skupina za zaštitu prava.

Više od polovice rušenja izvodili su sami palestinski vlasnici „pod pritiskom općine“, dok su ostatak izveli izraelski buldožeri i druga teška mehanizacija.

Zakonom iz 2017. uvedene su oštre sankcije za gradnju nelegalnih građevina u gradu, pri čemu se vlasnicima može naplatiti ne samo rušenje, već i sama gradnja.

Krajem kolovoza izraelska nevladina organizacija Ir Amim rekla je da je u istočnom Jeruzalemu od početka godine uništeno 89 palestinskih domova, u usporedbi sa 109 tijekom cijele 2019. godine.

Općina je ranije rekla da se „nalozi za rušenje provode na pravni način i u skladu sa sudskim presudama“.

Aktivisti za ljudska prava inzistiraju na tome da su Palestinci, koji čine 38 posto jeruzalemskog stanovništva, diskriminirani, jer im sustav koji su stvorile gradske vlasti gotovo onemogućava dobivanje dozvole, te im ne preostaje ništa drugo nego pribjeći ilegalnom građenju.