Zbog sve veće podrške međunarodnoj kampanji pokreta za Bojkot, prekid ulaganja i sankcije protiv Izraela (BDS pokret), vlasti te zemlje od europskih lidera tražit će proglašenje takvih akcija „antisemitskim.

S tim u svezi na konferenciji u Brusselsu, zakazanoj za 6. i 7. studenog, izraelski ministar Ze’ev Elkin i predstavnici židovskih organizacija pokušat će europske čelnike, zastupnike i stranke nagovoriti na potpisivanje svog prijedloga, prenosi The Guardian.

U prijedlogu se stranke pozivaju na prihvaćanje „radne definicije antisemitizmaMeđunarodnog saveza za sjećanje na holokaust (IHRA). Time bi se sve pojedince i stranke koje krše ovu mjeru isključilo iz vlasti.

Sličnu mjeru je 2016. usvojila Angela Merkel, kad je sve političke stranke pozvala da „prihvate rezoluciju odbacivanja akcija BDS-a kao fundamentalno antisemitskih.“ Ista načela sadržana su i u ovom prijedlogu.

Ova načela, ako budu usvojena, predstavljat će ne samo našu crtu u pijesku, već i našu crtu u betonu te će služiti kao poziv na buđenje političara da je sama budućnost židovske Europe ovdje u pitanju,“ izjavio je rabin Menachem Margolin, osnivač krovne židovske organizacije Europski židovski savez (EJA).

Izraelske vlasti su nakon osnivanja BDS-a 2005. pokušale ignorirati njegovo djelovanje, ali su posljednjih godina pokrenule propagandnu kampanju protiv njega, klasificirajući ga već dobro znanim izlizanim epitetom „antisemitizma“.

Kako tvrde Izraelci, cilj kampanje BDS-a je delegitimizirati (isključivo) Židovsku državu.

Iz tog razloga Izrael je i zabranio ulaz strancima koji javno podržavaju ovaj pokret te je s krajem prošle godine ulaganjem od čak 72 milijunua dolara uspostavio svoje skupine u raznim zemljama kako bi se suprotstavljali akcijama BDS-a.

BDS pokret u velikoj su mjeri podržale razne organizacije i stranke lijeve orijentacije, inače poznate po aktivnom zagovaranju komunizma i marksističkih ideja. Zbog toga se primjerice britanska Radnička stranka već godinama suočava sa žestokim kritikama na račun podrške dijela članova neovisnoj i slobodnoj Palestini.

Načelno gledano, BDS pokret kojeg su osnovali Palestinci, ni po čemu se ne može klasificirati kao „antisemitski“, budući da su i sami Palestinci u velikoj mjeri semitskog porijekla te se njihov aktivizam svodi na mjere bojkota protiv izraelske tiranske, supremacističke i rasističke politike prema ne-Židovima u toj zemlji.