Izraelske vlasti žele da im se prijavi ako se netko zaljubi u Palestince

Foto: Abbas Momani

Prema novim smjernicama za koje se očekuje da će stupiti na snagu u ponedjeljak, stranci u Izraelu morat će obavijestiti Ministarstvo obrane ako njihova romantična veza sa stanovnikom Zapadne obale postaje ozbiljna – uključujući planove za zajednički život, zaruke ili brak – u nalog za dobivanje ili produljenje dozvole za ulazak. Ograničenja se ne odnose na one koji posjećuju izraelska naselja.

Novi skup pravila izvorno je izradila agencija Ministarstva obrane za palestinske civilne poslove, COGAT, još u veljači, ali je naišao na nekoliko odgoda zbog pravnih izazova. Dugi dokument na 97 stranica propisuje proceduru ulaska i boravka stranih državljana na palestinskim teritorijima pod izraelskom kontrolom.

Strani državljani, čak i oni palestinskog podrijetla koji žive u inozemstvu i službeno su u braku sa stanovnikom Zapadne obale, više neće moći dobiti vizu po dolasku u Izrael i morat će podnijeti zahtjev za dozvolu ulaska najmanje 45 dana unaprijed, prenosi Times of Israel. Uvode se i dodatni uvjeti za one koji se nakon dolaska zaljube i “postanu par”.

“Ako veza započne nakon što je stranac stigao u Područje, tada ovlašteni službenik COGAT-a mora biti obaviješten pismenim putem… u roku od 30 dana od početka veze”, stoji u pravilima. “Datum početka” veze definiran je kao dan ceremonije zaruka, vjenčanja ili početka suživota – “što god nastupi prije”.

Par također mora “formalizirati” svoj status kod palestinskih vlasti, a ako to ne učine unutar 90 dana rezultirat će “momentalnim” protjerivanjem. Ali čak i ako je status veze formaliziran, izraelska dozvola ne može se produžiti na više od 27 mjeseci, nakon čega će stranac morati napustiti zemlju najmanje 6 mjeseci.

Dužnosnici COGAT-a rekli su da ovaj “dvogodišnji pilot” program, koji se ne odnosi na one koji posjećuju izraelska naselja na Zapadnoj obali, ima za cilj učiniti proces ulaska “učinkovitijim i prikladnijim za dinamične uvjete vremena”, prema AFP.