Izraelska agresija na predgrađe Damaska rezultirala je visokim sigurnosnim rizikom za jedan putnički zrakoplov koji je bio prisiljen na preusmjeravanje u rusku zračnu bazu Khmeimim, nakon što je sirijska protuzračna odbrana aktivirana za suzbijanje napada, rekla je ruska vojska.

Avion Airbus A320 koji je letio iz Teherana prema sirijskoj prijestolnici bio je prisiljen na hitno slijetanje tijekom izraelskog raketnog napada, priopćilo je rusko Ministarstvo obrane. Dodalo je i da je upotreba civilnih zrakoplova kao „štita“ uobičajena za pilote izraelskih zračnih snaga, prenosi RT.

Zrakoplov je trebao sletjeti u međunarodnu zračnu luku Damask, ali to nije uspio jer su sirijski sustavi protuzračne obrane već gađali neprijateljske ciljeve. Kako se avion mogao naći u unakrsnoj vatri, kontrola zračnog prometa u Damasku pravovremenom reakcijom spriječila je moguću katastrofu.

Avion A320 sletio je u najbližu zračnu luku, priopćilo je rusko ministarstvo. Također je navedeno da se iznenadni napad dogodio oko 2 sata po lokalnom vremenu, pri čemu su četiri izraelska F-16 ispalila najmanje osam raketa zrak-zemlja izvan sirijskog zračnog prostora.

Tel Aviv je savršeno svjestan civilnih ruta leta i zračnih aktivnosti oko Damaska, danju i noću, a takve nesmotrene misije dokazuju da izraelski „stratezi“ nisu brinuli o civilnim žrtvama, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane, general bojnik Igor Konašenkov.

Ovo nije prvi put da izraelski borbeni avioni ugrožavaju civilne zrakoplove. Moskva je kritizirala Tel Aviv zbog ugrožavanja dva putnička aviona koja su slijetala na aerodrom Bejrut i Damask tijekom zračnog napada 2018. Izrael je izveo stotine sličnih bombaških napada na Siriju tijekom građanskog rata u zemlji, tvrdeći da gađa „legitimne iranske ciljeve“.

Podsjetimo, upravo su izraelski agresori 2018. koristili ruski vojni avion kao štit kojeg je oborila sirijska protuzračna obrana. U tragediji je smrtno stradalo 15 ruskih vojnika, a Izrael po običaju nije odgovarao za svoj zločinački podmukli pothvat.