Yisrael Katz je prvi put posjetio UAE, raspravljajući o najomiljenijoj babarogi – „iranskoj prijetnji.“

Izraelski ministar vanjskih poslova i obavještajnih službi Yisrael Katz posjetio je Abu Dhabi tijekom vikenda. To je bio prvi put da je najviši diplomat „isključivo židovske države“ kročio na tlo UAE, osim slučaja klimatskog sastanka pod vodstvom UN-a, javlja RT.

Oglas:

        

Diplomat je iskoristio priliku da se sastane s neimenovanim visokim lokalnim dužnosnikom kako bi razgovarao o rastućim vezama dviju zemalja, gospodarskoj suradnji i uvijek trendovskoj „iranskoj prijetnji“.

Uzbuđen sam što stojim ovdje u Abu Dhabiju i zastupam interese Države Izrael u odnosu na arapske zemlje u zaljevu“ izjavio je Katz. „Ovo je značajan korak u odnosima između Izraela i država u regiji.

Iako to nije bio posjet na državnoj razini, to je još uvijek „prilično neviđen korak, koji pokazuje da je odnos otišao prilično daleko“, smatra Dmitrij Maryasis, viši suradnik Ruskog instituta za orijentalne studije.

Iransko pitanje definitivno je temelj njihovog odnosa, uvijek je lakše ujediniti se protiv zajedničkog neprijatelja“, rekla je Maryasis.

Taktički, sunitske zemlje Perzijskog zaljeva i Izrael pokazali su da stoje na istoj strani kada je riječ o odnosima s Iranom – svi ga doživljavaju kao prijetnju.“

Povezivanje između Izraela i arapskih zemalja, od kojih mnoge ne priznaju Izrael kao suverenu državu, će teško dovesti do nekih viših nivoa.