Tijekom intervjua uživo na ruskoj državnoj televiziji RT, izraelski zastupnik Amir Weitmann zaprijetio je da će natjerati Moskvu da “plati cijenu” za navodnu podršku palestinskom otporu u Gazi.

“Završit ćemo ovaj rat. Pobijedit ćemo jer smo jači. Nakon ovoga Rusija će platiti cijenu. Vjerujte mi, Rusija će platiti cijenu”, Weitmann, šef libertarijanskog kluba u izraelskoj vladajućoj stranci Likud, rekao je voditelju vijesti RT.

“Rusija podržava neprijatelje Izraela, Rusija podržava naciste koji žele počiniti genocid nad nama, a Rusija će platiti cijenu […]. Završit ćemo s ovim nacistima, pobijedit ćemo ovo rat […] ne zaboravljamo što radite […] mi ćemo doći, pobrinut ćemo se da Ukrajina pobijedi, pobrinut ćemo se da platite cijenu za ono što ste učinili,” zaključio je saveznik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua.

Od početka rata između Gaze i Izraela, ruska vlada neprestano poziva na mirno rješenje. Ovog tjedna Rusija je sastavila rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja poziva na trenutni prekid vatre. Međutim, zapadni saveznici Izraela su ga srušili.

Dok izraelska kampanja bombardiranja milijuna palestinskih civila eskalira, ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je da opsada Gaze podsjeća na opsadu Lenjingrada od strane nacističke Njemačke.

Weitmannove neozbiljne optužbe nastavljaju se na druge tvrdnje sadašnjih i bivših izraelskih dužnosnika. Kad su ga prošlog tjedna tijekom TV intervjua upitali o patnji s kojom su suočeni Palestinci u Gazi, bivši premijer Naftali Bennett je napao voditelja intervjua i ponovio tvrdnju da su palestinski borci “nacisti”.

“Hoćete li me ozbiljno nastaviti ispitivati o palestinskim civilima? Šta nije u redu s tobom? Zar nisi vidio što se dogodilo? Borimo se protiv nacista”, vikao je bivši premijer. “Sram vas bilo”, nastavio je Bennett, prekidajući i optužujući voditelja da “vrti narativ” u korist Palestinaca.

Nekoliko dana nakon Bennettove tirade, izraelski predsjednik Isaac Herzog ustvrdio je tijekom konferencije za novinare da “nema nevinih civila u Gazi”.

“Tamo je cijela nacija odgovorna […] Nije istinita ta retorika o tome da civili nisu svjesni, nisu uključeni. Apsolutno nije točno. Mogli su ustati. Mogli su se boriti protiv tog zlog režima koji je preuzeo Gazu u državnom udaru,” tvrdio je Herzog o 2,3 milijuna Palestinaca – od kojih su polovica djeca – koji žive pod brutalnom vojnom blokadom i stalne su mete izraelskih zračnih napada.

Dok je međunarodno pravo jasno da su zaraćene strane koje ne prave razliku između boraca i civila krive za ratne zločine, izraelski dužnosnici rade prekovremeno kako bi rasplinuli priču da je cijelo stanovništvo Gaze “teroristi” ili “nacisti”.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant prošli je tjedan otišao još dalje, rekavši da su stanovnici Gaze “ljudske životinje” koje moraju biti iskorijenjene, dok je ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben Gvir rekao da Gazi ne treba humanitarna pomoć, već samo “tone bombi”. Komentari Bena Gvira došli su nekoliko sati nakon što su objavljeni naširoko rasprostranjeni naslovi koji govore da je izraelski mlažnjak bombardirao Baptističku bolnicu u gradu Gazi, ubivši stotine ranjenih civila, većinom žena i djece.