Izraelski dužnosnik: Svijet bi se trebao zahvaliti Izraelu na atentatu na glavnog iranskog nuklearnog znanstvenika

Svijet bi se trebao zahvaliti Izraelu na atentatu na iranskog nuklearnog znanstvenika Mohsena Fakhrizadeha, rekao je u nedjelju visoki izraelski dužnosnik za New York Times.

Dužnosnik, koji je prema izvješću bio uključen u praćenje Fakhrizadeha godinama za Izrael, rekao je Timesu da će židovska država nastaviti poduzimati sve mjere kako bi zaustavila iranske nuklearne ambicije.

Bruce Riedel, bivši dužnosnik CIA-e i istraživač Instituta Brookings, rekao je da je navodni izraelski bio poduhvat bio izvanredan.

To je bez presedana“, rekao je Riedel. „I pokazuje znakove da im se Iranci ne mogu učinkovito suprotstaviti.“

Dodao je da je Izrael uložio značajna sredstva u špijuniranje Irana, uključujući korištenje prijateljskih susjednih zemalja poput Azerbajdžana za nadzor i regrutiranje operativaca i angažiranje iranskih imigranata u Izraelu, kao i iranskih suradnika.

Upozorio je da će vjerojatno uslijediti daljnje akcije, dodajući „Mislim da je to signal da je igra u tijeku ili da dolazi.

Prema neimenovanom zapadnom obavještajnom izvoru koji je razgovarao s izraelskim Kanalom 12, Fakhrizadehovo ubojstvo bio je „vrhunac“ izraelskih dugoročnih planova za suzbijanje iranskog razvoja nuklearnog oružja.

Fakhrizadeh je opisan kao „otac iranske bombe“ u poznatoj djetinjastoj Power Point prezentaciji izraelskog premijera i ratnog huškača Benjamina Netanyahua iz 2018. godine o navodnom prepadu na iransko skladište u kojem su operativci Mossada navodno iz zemlje izvukli pola tone tajnih dokumenata o iranskom nuklearnom programu.

U nedjelju je ministar energetike Yuval Steinitz rekao da je Fakhrizadehova smrt dobra za cijeli svijet.

Atentat u Iranu, tko god ga počinio, služi ne samo Izraelu, već cijeloj regiji i svijetu“, rekao je Steinitz.

Fakhrizadeh je ubijen u blizini glavnog grada Teherana nakon bombaškog napada i pucnjave između neidentificiranih napadača i njegove sigurnosne službe.