Izrael ima puni arsenal potreban za svladavanje Hezbollaha u Libanonu i uklanjanje iranske prijetnje u Siriji, pohvalio se odlazeći zapovjednik IDF-a, upozorivši Damask da ne koristi S-300 kako bi zaštitio svoj suverenitet.

Ako je naša sloboda kretanja ugrožena, uklonit ćemo prijetnju. Znamo kako to učiniti,“ rekao je general Yoel Strick za Ynet News, dodajući kako će Izrael uskoro uvesti „napredne sustave naoružanja“ kako bi mogao nastaviti nezakonite upade u zračni prostor susjednih država i nekažnjenu agresiju na „iranske“ ciljeve u Siriji.

„Ako Sirijci upotrijebe ruske S-300 protiv naših zrakoplova, a mi ih unitšimo, to će se smatrati legitimnim potezom s naše strane,“ tvrdi Strick.

Iako priznaje da bi takav drastični potez mogao oštetiti odnose Izraela s Rusijom, Strick je izrazio nadu da neće doći do toga. Moskva je isporučila Siriji sustave protuzračne obrane S-300 nakon što je sredinom rujna, tijekom izraelskog napada, srušen ruski izviđački zrakoplov Il-20 s 15 članova posade.

Moskva je također upozorila Izrael da će suzbiti satelitsku navigaciju, radare i komunikacijske sustave borbenih zrakoplova nad Sredozemnim morem ako njihovi manevri prijete ruskim snagama. Od tada, Izrael provodi svoje upade preko Libanona, gdje „isključivo židovska država“ nastoji zadržati Hezbollah pod kontrolom.

Hezbollah se i dalje ne može odvojiti od Libanona, zbog jake političke zastupljenosti militantne skupine, tvrdi general. „Ako se mene pita, preporučio bih objavu rata Libanonu i Hezbollahu“ – ne iz krvoločnosti, nego samo da bi osujetili navodnu zavjeru skupine da „napadne“ Izrael.

Ne sumnjam kakav će biti ishod … Bit će to odlučujuća pobjeda,“ zaključuje Strick.