Američki veleposlanik u Izraelu posjetio je tamošnji biokemijski laboratorij Ministarstva obrane te je upoznat s prototipom cjepiva protiv koronavirusa za koje Izraelci traže uredbu američke Agencije za hranu i lijekove (FDA), izjavio je u srijedu američki dužnosnik.

Cjepivo koje je razvijeno u Izraelskom institutu za biološka istraživanja (IIBR), za kojeg se opravdano vjeruje da sudjeluje i u razvoju biokemijskog oružja, započelo je ispitivanja na životinjama u ožujku. Izvor upoznat s aktivnostima IIBR-a rekao je da se testiranja na ljudima očekuju prije kraja godine, piše Jerusalem Post.

Američki dužnosnik opisao je posjet veleposlanika Davida Friedmana u ponedjeljak IIBR-u kao dio „snažne borbe protiv koronavirusa“. Izraelsko ministarstvo obrane, koje nadgleda IIBR, nije smjelo odmah komentirati.

IIBR traži regulaciju cjepiva od strane FDA, dodao je američki dužnosnik. Na pitanje hoće li Friedman pomoći u tom pogledu, dužnosnik je rekao samo da izaslanik „neumorno radi na tome da stvari koje (mogu) pomoći američkom narodu mogu doći do njih na najbolji i najučinkovitiji način“.

Internetska stranica FDA kaže da „propisi za razvoj cjepiva osiguravaju njihovu sigurnost, čistoću, djelotvornost i učinkovitost“ i mogli bi otvoriti put upotrebi cjepiva u Sjedinjenim Državama.

Friedman je zajedno s američkim tajnikom riznice Steveom Mnuchinom zagovarao otvaranje ureda FDA u Izraelu kako bi se omogućio lakši plasman izraelskih lijekova na američko tržište.

IIBR je inače institut koji osnovan kao odjel za biološko ratovanje pri Haganah-u – židovskoj paravojnoj skupini koja je nakon Drugog svjetskog rata planirala otrovati vodu u Njemačkoj radi ubijanja milijuna Nijemaca zbog navodnog sudioništva u holokaustu.