Prema izraelskim istraživačima, moguć je novi i nekonvencionalan način krađe podataka s visoko osiguranih računala, osluškivanjem ventilatora sustava hlađenja.

Njihovo je istraživanje objavio Mordechai Guri, voditelj istraživanja i razvoja na Sveučilištu Ben-Gurion u Negevu u Izraelu.

Nova tehnika, nazvana AiR-ViBeR, naizgled dopušta hakeru da uđe u bilo koje računalo, uključujući takozvane sustave sa zračnim zatvaračima – one koji su nepovezani s bilo kojom mrežom. Da bi ukrao podatke, haker mora pažljivo slušati buku koju ispuštaju ventilatori hlađenja računala.

Primjećujemo da računala vibriraju frekvencijom koreliranom s brzinom vrtnje njihovih unutarnjih ventilatora“, rekao je Guri. „Ove nečujne vibracije utječu na čitavu strukturu na kojoj je računalo postavljeno.

Iako je tehnika doista nova, postoji nekoliko upozorenja što je čini nepraktičnijom. Prvo, u ciljano „visoko osigurano“ računalo treba ubaciti dio malwarea zvanog Fansmitter, potrebnog za kontrolu brzine ventilatora sustava i stvaranje čitljivih vibracija. Tada je hakeru potreban pametni telefon s akcelerometrom koji se mora nalaziti u blizini cilja – po mogućnosti na istom stolu – da bi zapravo slušao podatke s ventilatora i skupljao podatke.

Štoviše, nije moguće objediniti velike količine podataka ovom novom metodom, priznali su istraživači. Ipak, može se koristiti za krađu male količine podataka, odnosno korisničkih imena i lozinki, kao i za ugrađivanje ključeva za šifriranje.

Istraživači su također ponudili niz navodnih protumjera za borbu protiv ove hakerske tehnike, u rasponu od opremanja računala s vlastitim akcelerometrom, do otkrivanja nepravilnog ponašanja ventilatora, pa do korištenja softverskog ometanja. Osim toga, visoko osjetljivo računalo može se izolirati u okruženje otporno na vibracije ili samo ukloniti sve njegove ventilatore i odlučiti se za vodeno hlađenje.