Tijekom kolovoza ove godine austrijska Socijalna Demokratska Stranka (SPÖ) zapala je  u veliki skandal nakon što je u javnost procurila informacija da su dvojica njihovih konzultanata, porijeklom iz Izraela, optuženi za prijevaru i pranje novca. Međutim, isti dvojac otvorio je i lažne Facebook stranice usmjerene protiv Sebastiana Kurza, člana Austrijske Narodne Stranke (ÖVP), a koje su sadržavale anti-semitske komentare.

Cijela priča datira zapravo još iz siječnja ove godine, kada su se pojavile prve informacije o „prljavoj kampanji“ povezane s djelovanjem konzultanta imenom Tal Silberstein. Naime, Silberstein je kreirao različite korisničke račune na društvenim mrežama za SPÖ, kako bi napao kandidata Sebastiana Kurza. Jedna od tih stranica sadržavala je i oštre, ali lažne, anti-semitske komentare, a SPÖ je čitavi projekt lažiranja platio 536.000 eura.

Silberstein je otvorio stranicu s anti-semitskim sadržajem s namjerom da ju prezentira kao podršku političkom rivalu Kurzu, ali s krajnjim ciljem da odbije njegove pristaše zbog njegovog navodnog anti-semitizma.

Isprva je vođa SPÖ-a i trenutni austrijski kancelar, Christian Kern, negirao optužbe u vezi Silbersteina. Međutim, u srpnju je i Slobodarska Stranka (FPÖ) također optužila Silbersteina za različite prljave taktike protiv njihove stranke.

Ipak, negiranje optužbi palo je u vodu kada je Silberstein uhićen u kolovozu u Izraelu zbog optužbi za pranje novca i korupciju. Kern je kasnije izjavio da je Silberstein otpušten s pozicije konzultanta, ali i da je njegova uloga navodno bila mala.

Silberstein i njegov tim bili su tvorci dviju Facebook stranica: „Istina o Sebastianu Kurzu“ („Die Wahrheit über Sebastian Kurz”) i „Mi za Sebastiana Kurza“ („Wir für Sebastian Kurz”). Prva je trebala biti protiv Kurza, a druga iskazivati podršku. Međutim, obje stranice sadržavale su lažne i izmišljene rasističke i anti-semitske objave. Također, obje stranice naručio je SPÖ.

Nakon što je čitav događaj isplivao u javnost, s vodećeg položaja kampanje odstupio je i Georg Niedermühlbichler.

Tal Silbestein nakon uhićenja.| Foto: APA

Kern navodno nije znao za stranice te je pokrenuo istragu o tome. Austrijski novinari su pak uspjeli otkriti da je iza jedne od njih stajao Peter Puller, koji je povezan s Paulom Pochhackerom, članom SPÖ-a.

Pochhacker je navodno dao zeleno svijetlo Silbersteinovom timu da stvore Facebook stranice te je kasnije također otpušten sa svoje pozicije u kampanji.

Puller je ispričao da je priča još kompliciranija nego što se čini. Naime, on tvrdi kako mu je ÖVP, čijeg su kandidata pokušali ocrniti, ponudi 100.00 eura u srpnju, kako bi promijenili sadržaj stranice te kako bi im on pružio informacije o drugim mogućim prljavim igrama kojima se bavi SPÖ. Međutim, ove tvrdnje odbavio je glasnogovornik ÖVP-a, ali je priznao da je želio uvjeriti Pullera da pristupi njihovoj strain.

Ova metoda lažiranja anti-semitizma neodoljivo podsjeća na nedavni čin slanja lažnih prijetećih poziva židovskim organizacijama u SAD-u. Za iste se ispostavilo da ih je slao – Židov iz Izraela. Radilo se o više od 1000 prijetnji u dvije godine.