Izraelski mediji: Mossad stoji iza napada na iransko nuklearno postrojenje

Izraelska špijunska agencija Mossad odgovorna je za prekid struje u iranskom nuklearnom postrojenju Natanz, koji je uslijedio nekoliko sati nakon što je to mjesto počelo obogaćivati uran velikim brzinama, pisali su u nedjelju izraelski mediji pozivajući se na zapadne obavještajne izvore.

Iran je to nazvao „terorizmom“ za što je krivnju opravdano svalio na Izrael.

Teheran „zadržava pravo poduzimanja akcije protiv počinitelja“, rekao je državni šef za nuklearni program Ali Akbar Salehi prema državnoj TV.

Pozvao je međunarodnu zajednicu i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) na borbu protiv „nuklearnog terorizma“.

Prekid struje, očito rezultat kibernetičkog napada, prouzročio je „kritičnu štetu u srcu iranskog programa obogaćivanja“, rekli su izvori izraelskom Kanalu 13.

Obogaćivanje urana u postrojenju zaustavljeno je do daljnjeg, navodi se u izvješću. U napadu nije bilo žrtava.

Dan ranije, iranski predsjednik Hassan Rouhani naredio je rad naprednih centrifuga na tom mjestu. Centrifuge IR-6 i IR-5 mogu obogatiti uran na daleko većim brzinama. U siječnju je Iran objavio da obogaćuje uran čistoćom od 20 posto, što predstavlja ozbiljno kršenje nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

Jednom kada se postigne čistoća od 20 posto, kratki je tehnički korak za centrifuge da dobiju obogaćenje od 90 posto ili čak više.

Ubrzo nakon incidenta, iranski izaslanik za nuklearne pregovore u Beču Abbas Araqji rekao je da „ne namjeravamo zaustaviti obogaćivanje urana na 20 posto i upotrebu naprednih centrifuga“.

Navodi se da Izrael stoji iza nekoliko neobjašnjivih eksplozija u postrojenju Natanz za koje se procjenjuje da su unazadili iranski nuklearni program nekoliko mjeseci.

U nedjelju je američki ministar obrane Lloyd Austin stigao u Izrael kako bi sa svojim izraelskim kolegom, ministrom obrane Bennyjem Gantzom, razgovarao o sporazmu o Iranu.

„Današnji Teheran predstavlja stratešku prijetnju međunarodnoj sigurnosti, cijelom Bliskom Istoku i Izraelu“, rekao je licemjerni Gantz nakon sastanka, ne spominjući nuklearni arsenal Izraela.

„Usko ćemo surađivat s našim američkim saveznicima kako bismo osigurali da će svaki novi sporazum s Iranom osigurati vitalne interese svijeta i SAD-a, kao i spriječiti opasnu utrku u naoružanju u našoj regiji i zaštititi Državu Izrael,“ dodao je.

Govoreći iz sjedišta Ministarstva obrane u Tel Avivu, Austin je rekao: „Bio sam izuzetno zadovoljan našom raspravom o nizu sigurnosnih pitanja koja su važna za naše dvije zemlje.“

Nekoliko dana ranije, premijer i ratni huškač Benjamin Netanyahu izrekao je oštru zamjerku administraciji Bidena, upozorivši da Izrael neće biti vezan ponovnim pregovaračkim nuklearnim sporazumom s Iranom zbog kojeg će Islamska Republika dobiti bombu za nekoliko godina.