Izraelski ministar obrazovanja Rafi Peret izjavio je kako je „asimilacija [Židova] poput holokausta“ tijekom sastanka kabineta izraelske vlade 1. srpnja, potvrdio je njegov glasnogovornik za AP.

Sastanak je, kako se izvješćuje, uključivao brifing predsjednika Židovskog instituta za narodnu politiku Dennisa Rossa i visokog dužnosnika uključenog u administraciju bivših predsjednika Baracka Obame, Georgea W. Busha i Billa Clintona. Rasprava je uključivala sve veću stopu brakova između Židova i nežidova.

Oglas:

 

Peretz je svoju rasističku izjavu dodatno obogatio tvrdnjom „izgubili smo 6 milijuna Židova od holokausta.

Portal Axios izvijestio je da je izraelski ministar energetike Yuval Steinitz odustao, rekavši: „Prvo moramo prestati zanemarivati i gledati s visoka na Židove u Americi koji sebe vide kao Židove ne samo vjerski, nego čak i kulturno i povijesno.

Kako piše Jerusalem Post, podaci Istraživačkog centra Pew navode da je prije 1970. samo 17 posto Židova u SAD-u stupalo u brak s ne-Židovima, dok je 2005. ta stopa iznosila 58 posto.

Istovremeno, u Izraelu nije dopušteno vjersko stupanje u brak Židova i nežidova, pri čemu se članovi židovske zajednice u zemlji vjenčaju isključivo unutar tih istih zajednica. Država priznaje miješane brakove, ali isključivo ukoliko su sklopljeni u drugim zemljama s kojim Izrael ima diplomatske odnose.

Ministar Peretz je inače ortodoksni rabin koji je na čelu saveza Ujedinjene desnice sazdane od ekstremnih židovskih supremacističkih stranaka. Čvrsti pogledi na ovaj sektor izraelskog društva često se sukobljavaju s liberalnim političkim trendovima, a ponekad i sa sekularnijim desničarskim grupama kao što je Netanyahuov Likud.

Izjava je izazvala neobičnu reakciju židovske zajednice, ne samo u Izraelu, nego iu SAD-u.

Nepojmljivo je upotrijebiti pojam ‘holokaust’ da bi se opisali Židovi koji biraju da se vjenčaju za nežidove. To trivijalizira Shoah“, rekao je Jonathan Greenblatt, predsjednik pro-židovske Anti-klevetničke lige (ADL). „To otuđuje toliko članova naše zajednice. Ova vrsta neutemeljene usporedbe ne čini ništa drugo osim rasplamsavanja i vrijeđanja.