Izraelski ministar komunikacija David Amsalem, član Netanyahuove stranke Likud, objavio je upozorenje evangeličkom judeo-kršćanksom kanalu na hebrejskom jeziku da će raditi na tome da ukine njegovo emitiranje ako nastavi s propovijedanjem, prenosi Haaretz.

Televizijska kuća Shelanu TV javno je izjavila da želi „unijeti Isusovo evanđelje u domove i živote i srca židovskog naroda“ putem svog novog televizijskog kanala God. Radi toga je i sklopljen 7-godišnji ugovor s izraelskom kabelskom TV kompanijom Hot, koja ima preko 700.000 pretplatnika.

U skladu s licencom, Shelanuu je zabranjeno emitiranje sadržaja koji „pretjerano utječe“ na gledatelje.

Nećemo dozvoliti da bilo koji misionarski kanal djeluje u državi Izrael – ni u kojem trenutku i ni pod kojim okolnostima“, rekao je Amsalem.

Shelanu TV je izraelska podružnica God TV, međunarodne judeo-kršćanske medijske mreže koja emitira program u oko 200 zemalja, usmjeren većinom na djecu i mlade.

U video poruci koja je najavila lansiranje prošlog tjedna, Ward Simpson, izvršni direktor kanala God TV, rekao je da je mreža „dobila dopuštenje vlade za emitiranje evanđelja Isusa Krista – Ješua Mesije – u Izraelu na kabelskoj televiziji na hebrejskom jeziku. Nikada prije, koliko znamo u svjetskoj povijesti, to nikada nije učinjeno.

Video je uklonjen s web stranice God TV u utorak, navode novine.

Regionalni direktor mreže Ron Kantor rekao je da „nije bilo jednog trenutka“ u kojem God TV nije bio „iskren“ prema Hot-u ili s regulatornom komisijom o kanalu.

Ne sramimo se tko smo i u što vjerujemo“, rekao je Kantor. „Rečeno nam je mnogo puta da su se zakoni mijenjali i da nema problema s našim programom. Da radimo nešto prikriveno, svakako to ne bismo objavili svijetu.

I dok Amsalem zapravo nema ovlast za isključivanje programa, rekao je da je od nadzornog vijeća zatražio da pokrene istragu.

Čim sam čuo za incident, zamolio sam predsjedavajućeg vijeća da pokrene sveobuhvatnu istragu kako bi utvrdio da nijedan kanal ne krši uvjete svoje dozvole i ako se doista ovaj kanal bavi misionarskim aktivnostima, bit će uklonjen odmah“, Rekao je Amsalem.

Vijeće kabelskog i satelitskog emitiranja, suvereno tijelo, nadgleda postupak licenciranja te jedino ono može ukinuti emitiranje.

Prema izraelskom zakonu, zabranjeno je pokušati preobraćati osobe mlađe od 18 godina bez pristanka roditelja.

Ipak, Shelanu TV sebe klasificira kao „kanal baziran na vjeri i usmjeren na kršćane koji podržavaju Državu Izrael.