Izraelski parlament odbacio prijedlog da svi građani Izraela budu jednako tretirani

Istovremeno sve druge optužuju za rasizam, anti-semitizam i nedemokraciju.

Izraelski parlament Knesset odbio je prijedlog arapskih zastupnika da svi građani Izraela budu jednako tretirani, zbog čega Arapi i dalje neće imati jednaka prava kao Židovi.

Prijedlog zakona imao je za cilj uvođenje ustavnog zakona po kojem bi obje etničke skupine imale jednaka prava u „isključivo židovskoj državi,“ piše Jerusalem Post. Prihvaćanjem ovog prijedloga, došlo bi i do ukidanja Zakona o povratku, kojim se isključivo Židovima dopušta naseljavanje u Izraelu.

Zakon je predložila stranka Balad, arapska frakcija Zajedničke liste koju čine stranke čiji su članovi Arapi.

Po načelu i detaljima, teško je ne vidjeti da ovaj prijedlog nastoji negirati postojanje Države Izrael kao države židovskog naroda te stoga predsjedništvo ima ovlasti spriječiti ga da se stavi na dnevni red Knesseta,“ izjavio je pravni savjetnik Knesseta Eyal Yinnon, koji dijeli mišljenje mnogih izraelskih dužnosnika da bi jednakost prava Arapa i Židova ugrozila postojanje Izraela.

Zastupnik Yuli Edelstein nazvao je prijedlog „apsurdnim“ te pozvao na njegovo blokiranje.

Ne možemo dopustiti prijedlog u Knessetu čiji je cilj iskopati temelje na kojima je izgrađena Država Izrael,“ rekao je Edelstein.

Zastupnik Balada Haneen Zoabi, komentirao je ovakve nedemokratske odluke navodno „demokratske“ države:

Odbijanje našeg prijedloga pokazuje kako demokracija i jednaka prava ne idu pod ruku uz način na koji se Izrael definira kao židovska država. Jasno je da Izrael vidi demokraciju,“ tvrdi Zoabi.

Jamal Zahalka, također zastupnik stranke Balad, otvoreno je izjavio kako je „Izrael rasistička i kontradiktorna država.

Zanimljivost je da Zahalku i palestinske težnje za jednakim pravima podržava i američki Židov Harvey Stein koji je utvrdio da su izraelski članovi Knesseta uglavnom desničari, te da bi „radije željeli imati prvo židovski Izrael, a ne nužno demokratski.

Po načelima demokracije, svaka država trebala bi svojim građanima, neovisno o porijeklu, vjeri i drugim osobinama, trebala osigurati jednaka prava. Izrael kao „isključivo židovska država“, pored epiteta „demokratska“, takva načela ne gaji kada su u pitanju Palestinci. Potonja skupina danas čini oko 20 posto stanovništva u Izraelu.