Izraelski Knesset usvojio je novi zakon po kojem će izraelski premijer Benjamin Netanyahu i ministar obrane Avigdor Liberman moći sami odlučivati hoće li Izrael ulaziti u ratove.

Zakon je usvojen nakon višestrukih napada na sirijske i iranske vojne ciljeve u Siriji, a zbog čega izraelske vlasti sada tvrde kako im prijeti opasnost od mogućeg napada, piše National Post.

Iako novi zakon omogućuje korištenje vojne sile samo pod „ekstremnim okolnostima,“ mnogi su u samom Izraelu oštro protestirali protiv centralizacije vojne sile u ruke dvojice ljudi.

Zakon „nije ništa drugo nego ludost“, izjavio je Ofer Shelah, zakonodavac iz opozicijske stranke Yesh Atid. „Preplavljen sam pozivima iskusnih sigurnosnih dužnosnika koji su šokirani, i to opravdano.

Nova mjera dodana je Osnovnom zakonu koji predstavlja izraelski ustav, a usvojena je u ponedjeljak sa 62 glasa za naspram 41 glasom protiv. Glasovanju je prethodio još jedno dramatično televizijsko obraćanje Netanyahua u kojem je ponovno tvrdio kako je dokazao da Iran laže o svojim nakanama s nuklearnim programom.

Ironično, Netanyahu se trenutno još uvijek nalazi pod istragom zbog više slučajeva korupcije, a njegovu ostavku traže brojni Izraelci. S druge strane, ministar obrane Avigdor Liberman slovi kao politički tvrdolinijaš s malo sigurnosnog iskustva. U sklopu s već viđenim lažima i obmanama, ove činjenice mnoge navode na pomisao da bi dvojac olako mogao iskoristiti dodijeljenu moć.

Izraelski vođe prethodno su za ratne pohode morali tražiti suglasnost cijelog Kabineta.

Ipak, neki stručnjaci navode kako dvojica ne mogu tek tako ući u rat bez nacionalnog konsenzusa, posebice ne pod spomenutim okolnostima.

Vrijedi se ipak prisjetiti slučaja iz 2010. kada su Netanyahu i tadašnji ministar obrane Ehud Barak željeli napasti iranska nuklearna postrojenja, ali ih je u tome spriječila izraelska vojska te brojni stručnjaci za sigurnost.