Joel Rappel, izraelski povjesničar i istraživač holokausta na Sveučilištu Bar-Ilan te direktor Arhiva Eliea Wiesela na Sveučilištu Boston, otkrio je da je mitska brojka od „6 milijuna“ ubijenih Židova u holokaustu smišljena na sastanku cionista 1944. godine dok je po službenoj povijesti genocid bio u punom jeku, piše izraelski list Haaretz.

Spomenuta brojka pojavljivala se u medijima u kontekstu progona Židova u različitim razdobljima davno prije Drugog svjetskog rata, ali je ujedno i stalno korištena u suđenjima različitim pripadnicima njemačke vojske ili političkog režima iz doba Trećeg Reicha.

Preko desetak članaka datiranih prije Drugog svjetskog rata u kojima se spominje mitska brojka. | Izvor: archive.org

Prema dokumentima iz Središnjeg cionističkog arhiva, prvi spomen 6 milijuna iznesen je na sastanku najviših cionističkih političkih figura u Palestini 19. siječnja 1944. – godinu dana prije nego li je primjerice u logor Auschwitz ušla Crvena armija.

Rappel navodi čovjeka po imenu Eliezer Unger, poljskog Židova koji je potpomagao u vođenju cionističkog pokreta mladih pod nazivom Hashomer Hadati, kao osobu koja je najzaslužnija za citiranje ove brojke.

Unger je tvrdio da je pobjegao iz poljskog geta preko istočne Europe. Potom je po dolasku u Palestinu izjavio da je njegova namjera „šokirati cijeli svijet, čitavo čovječanstvo i našu braću Djecu Izraelovu, posebno.

Iako nije imao nikakve konkretne dokaze za svoje navode, Unger je vjerovao da druga propaganda s navođenjem mnogo manjeg broja žrtava nema dovoljan efekt na javnost.

Nakon što se Unger sastao s određenim židovskim skupinama, u listu Haaretz objavljen je članak u kojem se po prvi put spominje famoznih „6 milijuna“ po pitanju Židova kao žrtava progona u Drugom svjetskom ratu. Pritom začudo, nigdje nema spomena o upotrebi famoznih plinskih komora.

Članak je iznesen 21. siječnja 1944. pod naslovom „Šest milijuna.“ U njemu stoji:

S olovkom u ruci, oni su prebrojali žrtve u svakoj zemlji i došli do zapanjujuće brojke – 6 milijuna Židova ubijeno je i umrlo u zemljama koje su okupirali nacisti, u logorima smrti, u koncentracijskim logorima, radnim logorima i raznim getima.

Članak obljavljen u Haaretzu smješten je na lijevoj strani iznad uokvirenih oglasa. | Izvor: Haaretz

List Haaretz povodom ovog „otkrića“ ističe:

Njegovo otkriće dokazuje da čak i 75 godina nakon holokausta, još je uvijek moguće otkriti nove detalje o temi koja je naizgled istražena sa svih strana.

S tim u svezi, Rappel je izjavio:

Poput svakog Izraelca koji je odrastao u ovoj zemlji, od najranije dobi znao sam da je brojka od 6 milijuna uvijek spominjana u vezi istrebljenja Židova u holokaustu.

Haaretz zanimljivo ističe da se u bazi podataka muzeja Yad Vashem nalazi oko 6.5 milijuna navodnih žrtava holokausta. Međutim, zbog mnogo duplih unosa, brojka je bila preuveličana te je naknadnim čišćenjem arhive smanjena na 4.8 milijuna.


Muzej holokausta Yad Vashem službeno priznao da njihov popis žrtava „nije precizan“


Članak također spominje i izjavu Gideona Hausnera, glavnog tužitelja u slučaju Eichmann, koji je o „6 milijuna“ izjavio:

U svijesti nacije brojka od 6 milijuna postala je sveta. To nije jednostavno dokazati. Nismo koristili ovu brojku u niti jednom službenom dokumentu, ali ona je postala sveta.

Svojedobno je talijanski revizionist Carlo Mattogno pokazao da dotična arhiva nije nimalo pouzdana, kada je u bazu ubacio bivšu ženu Josepha Göbbelsa. Predstavio ju je kao „Edith Frolla“ (anagram od Adolf Hitler), te joj pridao i datum rođenja Hitlera te pod zanimanje stavio „slikarica“.

Magda Göbbels, za koju je navedeno da je ubijena u Majdaneku, neko je vrijeme krasila bazu podataka prije nego li je ipak netko shvatio da se radi o prijevari.

Unatoč brojnim činjenicama koje idu u prilog revizionističkim tvrdnjama oko ovog događaja, te usprkos brojnim navodnim „žrtvama“ koje su uhvaćene u lažiranju vlastitih maštovitih svjedočanstava, oni koji se bave istraživanjem ovog događaja i njegovim osporavanjem, tretirani su kao najveći zločinci u gotovo svim europskim zemljama.


Auschwitz: Kako je broj žrtava službeno pao za par milijuna