Izraelski premijer: „Holokaust je dio naše DNK“

Izraelski premijer Naftali Bennett obilježio je u četvrtak dan sjećanja na holokaust u Izraelu u nazočnosti šefice njemačkog parlamenta, rekavši da su sjećanja na holokaust dio genetske strukture židovskog naroda.

Sjećanje na holokaust nije samo sjećanje već sloj, dio DNK koji se prenosi s generacije na generaciju”, rekao je Bennett.

Predsjednica Bundestaga Barbel Bas, izraelski predsjednik Isaac Herzog i drugi izraelski dužnosnici zapalili su svijeću u spomen na žrtve.

Saginjem glavu s poniznošću i stidom pred žrtvama holokausta“, rekla je Bas.

Zabranjeno nam je zaboraviti i nećemo zaboraviti”, rekla je. „Iz naše povijesne krivnje proizlazi predanost. Na nama je da se odlučno borimo protiv antisemitizma u svim njegovim oblicima, i na nama je da sačuvamo sjećanje na žrtve i da prenesemo sjećanje na njih mlađim naraštajima.”

Predstavnik izraelske stranke Likud, Ophir Akunis, obratio se Bas na engleskom, ali je potom nastavio na hebrejskom i rekao da nikad ne može oprostiti Nijemcima Holokaust.

Drugi će možda moći oprostiti Nijemcima, ali ja ne zaboravljam niti opraštam, niti ću oprostiti ovaj čin čistog zla, ikada.